Så nyss som i juni slog Morgon Coffee Roster upp dörrarna och redan har deras kaffe skeppats ut och hamnat i koppar både lokalt och runt om i världen.
De rostar sina bönor i Sandarna hos ett annat nystartat rosteri, Gringo Nordic Coffee Rosters, och smider planer på sitt kontor på Tredje Långgatan. Tillsammans har de över 25 års erfarenhet från branschen och ser nu fram emot att få skapa sitt eget avtryck i kaffevärlden. Sara Berndtsson tog sig ett snack med en av de tre grundarna Markus Vestergaard för att få reda på mer om deras lilla rosteri.
Vad är det som kännetecknar ert kaffe?
–Vi vill inte att kaffe ska vara svårt eller besvärligt. Vi köper in kaffe vi gillar och rostar det så som vi själva helst dricker det. Det främsta kännetecknet för oss är spårbarheten. Allt för ofta glöms det enorma arbetet som ligger bakom en enkel kopp kaffe bort, därför är ursprunget enormt viktigt för oss. Därför hittar du alltid information om vem eller vilka som odlat kaffet på våra påsar. Av samma anledning rostar vi kaffet försiktigt för att producentens hårda jobb ska vara i fokus även i smaken, inte en mörk och dominerande smakprofil.
Vi bara måste prata om era snygga etiketter!
–Vi har fått så himla mycket bra respons på våra etiketter vilket känns helt fantastiskt roligt! Vi har haft lyxen att få jobba tillsammans med min fru Elinor Vestergaard och hennes kollega Simon Söder som tagit fram etikettdesignen. Deras ambition är att bilderna ska symbolisera den komplexa smakupplevelsen som kaffe innebär, men också var det kommer ifrån och personerna bakom det. Man ska kunna ana smakerna, aromerna och texturen i kaffet när man betraktar fotot. Vi visste att vi ville stå ut och hitta på något nytt med våra påsar, men vi hade aldrig kunnat förvänta oss hur bra dom skulle förverkliga våra tankar och drömmar.
”Allt för ofta glöms det enorma arbetet som ligger bakom en enkel kopp kaffe bort, därför är ursprunget enormt viktigt för oss”
Teamet bakom Morgon Coffee Rosters , Marcus, Christian och Gabriella har arbetat tillsammans tidigare och har lång erfarenhet och ett stort kontaktnät inom kaffevärlden. Marcus pratar mycket om deras gemensamma glädje för arbetet och viljan att ständigt utvecklas.
Vad är er styrka som rosteri?
– Vår styrka är definitivt vår erfarenhet. Vi vet att vi är duktiga på att välja ut bra kaffe, rosta det och få fram de smakerna vi vill ha. Detta gör att vi kan fokusera på att dessutom skapa en glad och kreativ arbetsplats och lägga tid och energi på våra relationer. Producenter och leverantörer vi jobbar med är minst lika viktiga för oss som våra kunder och vi vill att andra ska vilja jobba med oss och känna att vi brinner för detta.
Göteborg som kaffestad, hur mår den?
– Helt ok! Vi har några riktiga pärlor i världsklass, men vi behöver fler! Mer variation bland bönorna är precis vad som behövs för att bli ännu vassare. Vi ser att Göteborgaren helt klart blir mer nyfiken och kunnig och vågar testa nya sorters kaffe och rostningar vilket är så himla roligt.
Men att dricka kaffe som vi gör idag, i stora, aldrig sinande mängder kan bli svårt i framtiden. Klimatförändringarna gör det svårare att odla kaffe samtidigt som många odlare väljer andra yrkesbanor på grund av sjunkande kaffepriser.
– För att vända den trenden krävs det att vi börjar dricka mer kvalitet och mindre kvantitet! Att välja ett ärligt kaffe med en tydlig adress är ett säkert sätt att veta att producenten fått mer betalt för sitt arbete, säger Marcus.