Saluhallen har funnits på Kungstorget sedan slutet av 1800-talet, men först ett halvt sekel senare kom vi på idén att ta en torsdagslunch där. Kanske är det bara vi, eller så är en Saluhall ett sånt ställe man lätt glömmer bort när det vaknas vinlunch? Hur som helst, Djungeltrumman har lunchat på Saluhallen ̶ och bland annat avnjutit en magisk potatissoppa, ricotta, aubergine och massor med gött vin.
1888. Det var då Stora Saluhallen i Göteborg blev färdig. Och man märker ju det, att det är en gammal byggnad. Allt känns liksom tryggt, mysigt och bekant. Det breda kvalitetsutbudet och alla skyltar med burgare, ost, dumplings och soppa gör det svårt att välja var man vill slå sig ner men till slut bestämmer vi oss för vinbaren Bar Bulot. Vi ber om att bli rekommenderade vin och servitrisen kommer med ett vitt från Drood Winery of Persia. Vinet är gjort av druvor från Iran, berättar hon, men eftersom man inte får producera alkohol där fraktas druvorna nedfrusna till Skåne där vinet slutligen tillverkas.
Vinet har mycket smak och gör sig perfekt till potatissoppan som kommer in snart efter brödet vi fick vid beställning slukats. Även i kombination med ricotta, aubergine och rostad zucchini är vinet perfekt, och vi lämnar lunchen mätta och belåtna och ärligt talat lite påverkade.
Vi tar oss vidare till Salut, som kanske mest är kända för sina ostron-onsdagar. Eftersom vi båda är vegetarianer (samt att det är torsdag) blir det inga ostron, men vi blir serverade ett lättdrucket kylt rödvin tillsammans med oliver och macronamandlar. Det är det perfekta snackset till vinet (som verkligen är lättdrucket) och när vi lämnar Saluhallen efter en och en halv timme har vi hunnit med en hel mat-resa. För dig som går förbi Saluhallen varje dag men precis som vi glömmer bort att gå in är detta alltså ditt tecken!