I podden Psykets andra säsong möter programledaren Emmy Rasper nya gäster och pratar om hur det är att känna mycket, och att inte alltid vara på topp. Dessutom får hon reda på att hon inte är den äckligaste som besökt Kristian Anttilas studio, trots att hon snyter sig rakt i mikrofonen.
Hej Emmy! Nu drar säsong 2 av Psyket igång, berätta om den!
– Äntligen! Så känner jag. Psyket säsong ett sändes i tio avsnitt och blev väldigt uppskattade. Jag har fått så många mejl från lyssnare som känner igen sig och känner stöd i att kunna prata om psykisk ohälsa. Exakt det jag var ute efter. Så nu är jag superglad för att kunna dra igång säsong två. Det blir tio nya avsnitt där jag åker hem till kända personer och pratar med dem om deras psykiska ohälsa. Precis som förut alltså. Det blir nära, viktigt och ibland sorgligt men ändå roligt också. Man får skratta när man lyssnar på Psyket för jag skrattar en del när vi spelar in även om det är ett superviktigt ämne.
Kommer det bli några extra intressanta intervjuer och prat?
– Nej. Alla är intressanta på sitt sätt. Det är ju grejen med Psyket. Min grundtes är att alla människor har en psykisk hälsa och därmed också en ohälsa ibland, det utifrån den premissen jag möter mina intervjupersoner och frågar om hur deras huvuden funkar när de inte mår så psykiskt bra. Men så klart är premiäravsnittet med är Kristian Anttila väldigt intressant. Vi pratar bland annat om självmordstankar, att ligga inlagd på det ”riktiga” Psyket och hur det är att leva med en nästan ständig ångest. Det är ju djupt och mörkt men samtidigt skrattar vi åt att jag inte är den äckligaste personen som har befunnit mig i hans studio trots att jag snyter mig ljudligt i podden, jag var förkyld när vi spelade in.
Vem hoppas du ska lyssna på podden?
– Framförallt unga personer och då menar jag folk mellan 16 – 30 år som kanske inte vet hur de själva kan prata om hur de mår i huvudet., eller som känner att de behöver höra andra prata om det. Men även äldre så klart. Jag märker det i min mejlkorg, det är många olika typer av personer som lyssnar. Allt ifrån unga killar som berättar att de lyssnat på podden och nu vågat uppsöka vård och börjat gå i terapi till äldre kvinnor som känner igen sig eller har anhöriga med psykisk ohälsa.
Visst är Psyket din idé från början? Hur fick du den?
– Ja. Jag hade gått runt ganska länge och känt att det här med psykisk ohälsa är vanligt men ändå tabu. Det här var snart sex år sedan och då sökte jag på vad som fanns. Jag ville själv få verktyg att våga prata om min egen psykiska ohälsa, ville hitta förebilder och andra personer som tänkt kring ämnet. Jag hittade ingenting. Det här var 2010, så då skrev jag ett programförslag men fick nej av Sveriges Radio. Sen har jag fortsatt skicka in förslaget. Jobbade om det lite efter att jag 2011 hittat den då nystartade amerikanska podden Mental Illness Happy Hour där programledare intervjuar kända personer om deras psykiska ohälsa. Men jag fick nej igen, men så plötsligt förra året sa de äntligen ”ja” efter fem år. Ingen är gladare än jag.
Och sist, vad hoppas du att Psyket bidrar med?
– Nu är det ju som tur är många fler som pratar om psykisk ohälsa än för några år sedan. Det finns Ångestpodden, Pillerpodden, Psykiatrikerna med flera. Det är ju toppen! Men jag hoppas att Psyket bidrar till att människor söker vård om de behöver, att de förstår att det går att må bättre, att de vågar prata om psykisk ohälsa och fattar att alla människor i det här samhället på något sätt är berörda av ämnet, även om man inte själv lider av psykisk ohälsa har man människor i sin närhet som gör det, det kan vara ett syskon, en förälder, kompis, kollega eller ens chef.
Psyket säsong två har premiär nu på söndag den 24 april.