Annons ↓ Annons ↑

En sommeliers guide till vin

Hur vet man vilket vin som passar till vad och spelar vinglas egentligen någon roll för smaken? Sommelieren Beatrice Björk guidar dig rätt bland vinhyllorna och delar med sig av sina kunskaper.

Hej Beatrice Björk! Vem är du och vad gör du om dagarna?
Hej! Jag jobbar sen tre år tillbaka på Tapasbaren i Majorna. När jag inte jobbar är jag där ändå för att min familj eller mina vänner är där. Annars äter jag frukost på Gapet eller dricker vin på Bar La Lune.

Hur kommer det sig att du ville bli sommelier?
Egentligen handlade det mer om service än om vin när jag sökte till att plugga sommelier. Att förstå vad gäster vill ha för vin är det svåraste och det var ju ännu svårare när jag inte hade någon koll på vad jag serverade. Nu tycker jag att vin är något av det roligaste som finns men det var inte därför jag började plugga.

Vad inspirerar dig i ditt arbete?
Jag tycker det är helt sjukt att så många personer lägger sin kväll i våra händer.
Även fast de kanske är första gången på ett år de är ute eller firar något speciellt eller bara allmänt låter en ta hand om dem. Det finns såklart massvis med gäster som är på restaurang och gör sin egna grej och inte tar in vart de är. Men alla gäster som säger “ni bestämmer så följer vi bara med” är så läskigt och så kul och det som gör att man aldrig tröttnar.

Vad har du för tips till de som är nyfikna på att finna sin egna smak bland Systembolagets alla vinhyllor?
Alltså bara testa, testa och testa. När du smakar vin du tycker är gott på till exempel en  restaurang så fråga om vinet. Inte bara druva för det säger egentligen inte så mycket om vinstilen utan fokusera isåfall hellre på varifrån vinet är. Om du hittar ett vin från en viss region som du älskar, fundera över vart i Europa och världen det är liknande klimat så är du en bit på vägen att förstå din stil. Jag tycker generellt man ska börja med geografin om man vill lära sig att förstå vin.

Foto: Oskar Ahlvin

På restaurang får man oftast provsmaka vinet innan man bestämmer sig, ett moment som vissa ibland kan tycka känns lite stressigt. Har du några tips till hur man bäst går tillväga?
Det är ju du som är ledig, ska dricka vinet och betala för det så det är inga konstigheter att vilja dricka något du tycker är gott. Jag förstår att det svåra är när man känner “det här var inte rätt men jag vet inte heller vad jag ska be om istället”. Fundera på vad du inte gillar med vinet och berätta om det. Ibland tar det tid men det får det vara värt. När det väl blir en fullträff så fråga hur sommeliern skulle beskriva vinet och be om det nästa gång.

Vad har du för tips till den som vill ägna vintern åt att skapa sig en bra vinsamling?
– Tänk att du ska ha vin för varje sinnesstämning. Man kanske inte vill öppna ett tungt rödvin när man är pirrig och påväg ut. Sen finns det flera sätt att beställa vin utöver hyllorna på Systembolaget. Ofta när man beställer från andra kanaler behöver man beställa ett kolli och det är bara bra för om du tänker lagra vinet vill du ha flera av samma så du kan följa vinet genom åren och kan dricka det igen när det är som bäst.

Hur ska man tänka kring de glas man serverar vin i? Finns det några stora tabbar man kan göra? 
– Det spelar faktiskt väldigt stor roll vad man dricker i för glas. Jag tycker dock att det är bättre att investera i ett riktigt bra vinglas (ja det är dyrt) som du dricker allt i än fem halvbra glas för olika viner.

Vad ser du för trender inom vinvärlden inför 2022?
Det kommer nog öppna fler urban winerys framöver och ännu fler som gör vin av inköpta druvor utan att äga vinmark. Det kommer säkert fler viner i alternativa förpackningar som enlitersflaskor, nya flaskformer, burkar och så vidare. Känns inte omöjligt med vin på burk sommaren 2022. Jag tror att samarbeten mellan influencers eller kända personer och leverantörer kommer bli mer vanligt i form av till exempel vinlådor.

Vad är det godaste man kan ha i vinglaset?
– Norra Rhône är väldigt gott när man ska ha en lång middag hemma på hösten efter att ha kommit hem från en heldag i skogen. Sen ska inte champagnen glömmas bort mellan sommaren och nyårsafton utan får mer än gärna vara med i höstrusket.