Hur kunde ett helt folk radikaliseras så mycket att Förintelsen blev en rättighet för den tyska människan? Den 29 april visas monologen En tysk mans historia på Stora Teatern i Göteborg – en föreställning som ställer brännande frågor om fascismens mekanismer och vårt kollektiva ansvar. På scen ser vi Gerhard Hoberstorfer, i regi av Ole Anders Tandberg.
Med utgångspunkt i den tyske journalisten Sebastian Haffners personliga betraktelser följer föreställningen en ung mans väg genom det sönderfallande Tyskland under 1900-talets första decennier. Berättelsen följer Haffners liv från första världskrigets början, över det kaotiska tjugotalet med fester, gatustrider och hyperinflation, till fullbordan av Hitlers fasciststat. Föreställningen är ett gästspel från Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.
Monologen är inte bara ett vittnesmål från det förflutna, utan också en stark kommentar till vår egen samtid. Vad händer när gamla idéer om dominans, renhet och tillhörighet åter aktualiseras? Med stark närvaro och ett koncentrerat scenspråk väcker föreställningen frågor om medlöperi, normalisering och ansvar.
När En tysk mans historia gavs ut postumt år 2000 blev den en litterär sensation. Haffners text, skriven i exil i Storbritannien 1939, fångar med stor klarsyn hur ett demokratiskt samhälle kan monteras ner inifrån.