Kopplingen mellan depression och inflammationsdrivande kost hittar alltmer stöd i forskningen. Vi har pratat med Mia Clase och Lina Nertby Aurell, som tar vår glada tarmflora på största möjliga allvar genom bloggen och böckerna Food Pharmacy.
Hur blev ni intresserade av antiinflammatorisk kost?
– Innan vi började blogga om matens påverkan på kroppen trodde vi att vi ingick i ett hälsolotteri där det enda vi kunde göra var att hålla tummarna för att inte bli sjuka. Men sedan lärde vi känna Stig Bengmark, en professor som lärde oss att 70–80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen och att livsstilen har mycket större inflytande över vår hälsa än vi tidigare trott.
Vad kan vara ett första steg mot en bättre tarmflora?
– Vårt framgångsrecept har varit att fokusera på vad vi ska lägga till snarare än vad vi ska utesluta. Det kan till exempel röra sig om att våga prova en ny grönsak i köttfärssåsen eller att dricka en grön smoothie om dagen.
I en Harvardstudie från 2013 konstaterades att livsmedel som kan leda till en inflammerad tarmflora är rött kött, vitt socker och ljust bröd. Där rekommenderas istället olivolja, kaffe och gröna bladgrönsaker. I Clase och Nertby Aurells Food Pharmacy: Kokboken som släpptes i september finns det massor av recept för den som vill få bukt på balansen.
Hur påverkar det vi stoppar i oss vår hälsa egentligen?
– Kopplingen mellan tarmfloran och depression är väldigt intressant. Det finns en hel del forskare som börjat kalla vår grovtarm för ”vår andra hjärna”. Om du lider av kronisk inflammation har du betydligt större risk att drabbas av klinisk depression. Faktum är att det bara är mellan fem och tio procent av serotoninet* som finns i hjärnan, resterande 95 procent finns i tarmen. Väldigt intressant med tanke på att förskrivningen av serotoninhöjande medel är skyhög i vår del av världen – bara i Sverige äter cirka 600 000 svenskar det varje dag.
”I vår blogg och våra böcker är varken pekpinnar eller hälsohets välkommen”
Kan nyttigheterna gå till överdrift?
– För oss har det från dag ett varit oerhört viktigt att förmedla en balanserad inställning till mat och hälsa. I vår blogg och våra böcker är varken pekpinnar eller hälsohets välkommen, utan bara en sund och glad inställning till mat och hälsa.
Att leva sunt kan ibland kosta en slant, vad är ert bästa budgetknep?
– Bekämpningsmedel är tveklöst dåligt för vår hälsa, och med tanke på att vi slänger var tredje matkasse i Sverige så är ett budgetknep att hellre köpa färre men ”bättre” råvaror. Välj noggrant och ät upp det du handlar hem. Investera i en mixer – där kan du slänga ner det mesta som du inte vet vad du ska göra med och ut kommer en nyttig soppa eller smoothie, haha.
* Serotonin är en signalsubstans som bland annat reglerar välbefinnande, oro och ångest. Höga nivåer skapar hög aktivitet, medan låga kan leda till depression.