Vi ser det i urbana miljöer världen över. Människor som vill förändra och skapa en lokal matproduktion på olika sätt, som en motreaktion till det processade och industrialiserade.
Stadsodling, bikupor på takterrasser, smarta appar som minimerar matsvinn och fiskodling på land är flera exempel på hur matindustrin i allt större grad tar nya former. Några som uppmanar matfantaster, foodies, odlare och kockar att tänka i andra banor och utveckla nya ideér är foodmaker. En utbildning som både lyfter de beprövade mathantverken och vill inspirera till de stora nya ideerna. Vi tog oss ett snack med Anna Conradsson som är kursansvarig för utbildningen.
Vad är foodmaker?
–Det är en kurs som vill nästla sig in i alla dina sinnen via maten, få dig att reagera, reflektera och agera angående den lokala matproduktionen, ge dig chansen att ta tillbaka makten över maten och öka din kompetens inom självförsörjning. Vi har teman som syrning, framtidens mat och cirkulär ekonomi. Vi åker på tångsafari och besöker permakulturgårdar. Deltagarna lär sig genom workshops, varandra och att lyssna på olika inspiratörer. Och vi delar alltid en måltid tillsammans!
Vad tror du vi behöver ändra på i vårt förhållningssätt till mat?
–Vi behöver ha lite mer respekt för råvaran och vilket arbete som krävs för att få den till bordet. Punkt slut. Och vi behöver vara lite mer nyfikna på smak! Försöka att strunta i den växthusodlade tomaten och gurkan mitt i vintern och istället lyfta blicken och se vad man kan ersätta den med som också är fantastiskt i smak – och som är svenskt.
”Vi behöver ha lite mer respekt för råvaran och vilket arbete som krävs för att få den till bordet”
Vilka innovativa matideér tror du vi kommer att få skåda de närmsta tio åren i?
–Göteborg är en fantastisk stad när det kommer till olika sociala rörelser och vi är bra på att skapa mötesplatser för gemenskap och delande. Därför tror jag att det är något som framförallt kommer att märkas i staden – vi kommer att tröttna på att äta själva i större utsträckning och använda internet ännu mer för att hitta sätt att dela måltider med varandra. Så kanske inte så mycket om vad vi äter, utan hur vi gör det. Och detta är något jag tror restauranger kommer att ta fasta på – vi kommer hellre vilja sitta vid ett långbord och dela vår måltid med nya, spännande främlingar än att sitta två och två vid separata bord.
Göteborg som matstad, hur mår den?
–Oj vad det bubblar i den här stan. Det finns allt nu från kommersiella stadsodlingar, bikupor på hotelltak till att äta med främlingar-appar och cateringföretag som räddar matsvinn. Det pratas om mat och matproduktion lite överallt.
Foodmaker är en folkhögskoleutbildning baserad i Fristad utanför Borås.
Utbildningen är CSN berättigad och pågår under två terminer på halvfart med både fysiska träffar och hemstudier. Ingen förkunskap krävs – bara nyfikenhet. Deltagarna kan vara alltifrån politiker till aktivister och odlare. Framöver kommer foodmaker expander, håll dig uppdaterad på hemsidan: foodmaker.se
Artikeln publicerades ursprungligen i Djungeltrumman #51.