Ikväll öppnar nya restaurangen Bonito i Jazzhusets gamla lokaler på Erik Dahlbergsgatan. Djungeltrumman fick komma och provsmaka menyn lite i förväg, och vi gillade vad vi åt.
Det är en märklig känsla att kliva uppför trappan på Erik Dahlbergsgatan 3 och möta en helt ny och elegant miljö, istället för den invanda (och inrökta, något slitna) mörkröda versionen. Lokalerna har fått sig ett rejält lyft i och med renoveringen, och efter förra helgens klubbpremiär var det nu dags för oss att testa något ännu viktigare: maten.Bonito inspireras av det japanska izakaya-köket och våra nordiska hav, och menyn består av sushi, sashimi och smårätter. Först får vi in perfekt stekta padrones med yuzusalt (yuzu är en japansk citrusfrukt, ”någonstans mellan grapefrukt och lime” enligt kvällens servitör) och en liten tsukemono-tallrik (japanska pickles) med rättika och gurka.Sedan följer sotad pilgrimsmussla med shisoblad och två sorters sushi – med råräka/ingefära och halstrad lax/sanchopeppar. Samtligt är både snyggt, gott och lagom kryddigt. Till maten dricker vi en mjuk riesling, sake av det bättre slaget och alkoholfri öl från Hitachino. Av kvällens japanska uttalsguide (Lars Olsson) får vi även lära oss att det enda rätta uttalet är SA-ke, med betoningen på första stavelsen.Sedan äter vi oss igenom väl komponerade anrättningar som misoglacerad aubergine med picklad rättika och sanchopeppar (helt olik all aubergine du ätit tidigare), friterad agedashitofu med riven rättika, ingefära och bonitoflinger, makirullar med friterade räkor och pumpa, och så calamares med en syrlig yuzusås. Inte visste vi att japansk mat kunde smaka på så många olika sätt? Bonito är ett roligt och fräscht inslag på den göteborgska restaurangmenyn, och vi gillar konceptet med smårätter som man kan beställa tillsammans och dela på. Hit kommer vi gärna tillbaka.
Bonito har öppet tisdag–lördag kl 17–sent. Meny och bordsbokning hittar du här.