Annons ↓ Annons ↑

Fursten – Anna Sjövall

På fredag är det urpremiär för föreställningen Fursten på Backa teater. Det är en föreställning som främst riktar sig till unga och som bygger på Machiavellis bok Fursten från år 1513. Vi rotade fram barnen inom oss och frågade regissör Anna Sjövall hur en chefshandbok från 1500-talet kan intressera 9-åringar idag.

Hallå! Bara så vi ska få lite koll på läget, vem är du?
– Jag heter Anna Sjövall, är frilansregissör på Backa teater och sätter just nu upp Fursten. Efter det tillträder jag som konstnärlig ledare på teater Halland.

För de som inte pluggat sin litteraturhistoria ordentligt, vad är Fursten för bok egentligen?
– Det är världens första chefshandbok kan man säga. Den skrevs på 1500-talet och innehåller knep och trix för att ta makten. Den tar till exempel upp frågor som hur tar jag makt, hur behåller jag makt, vad gör jag med människor runt omkring mig och så vidare. Dessutom har den väldigt roliga kapitelrubriker, till exempel ”hur man undviker att bli föraktad och hatad” och ”mildhet och grymhet”. Machiavelli är ganska drastiskt i sina formuleringar så det är härligt att göra teater av det!

”Mellanstadiet är en tuff tid i barn och ungas liv”

Ni har alltså gjort om boken till en pjäs, eller? Berätta lite om pjäsen!
– Ja, Emma Broström har gjort dramatiseringen och jag har tillsammans med skådespelarna försökt gestalta det hela på scenen. I pjäsen får vi följa sex olika furstetyper som Machiavelli skriver om; lögnaren, brottslingen, den grymme, den milde, den frikostige och den listige. I de olika scenerna får vi se olika furstar köra med sin strategi när de gör olika saker. Språket är modernt och situationerna är moderna, till exempel finns det en scen där de leker sanning och konsekvens, men inramningen är renässans och 1500-tal. Platsen det utspelar sig på är ett renässanspalats och skådespelarna har renässanskläder på sig.

Varför ville ni göra föreställningen för unga?
– Just mellanstadiet är en ganska tuff tid i barn och ungas liv. Då lämnar man barndomens paradis och det skapas maktkamper, hierarkier och diskussioner om vem som bestämmer och vem som får lov att vara med och inte. Det är en intressant tid i ens liv att prata om makt eftersom det är första gången man är med om det. Makt är aktuellt för alla åldrar men just då är det så superdramatiskt.

Kommer man uppskatta pjäsen även om man är vuxen?
– Ja, det tror jag. Vi har haft ganska mycket vuxna som provpublik och de har också haft roligt. Det är en väldigt rolig föreställning!

”Det är väldigt roligt att få bestämma”

Fursten skrevs på 1500-talet och var alltså lite som en handbok till chefer, finns det något i den som fortfarande kan funka som handbok? Det var ändå ganska längesen det var 1500-tal…
– Det finns ju en uppsjö av ledarskapslitteratur nu och alla relaterar faktiskt till den här boken. Alla har läst Fursten. Även om den är skriven i en brutal tid innehåller den många kloka saker. Jag tror att vi är som människorna var då. Det finns alltid någon som gillar att bestämma, någon som kör över andra och några som gör revolution. De finns i alla tider och är inte unikt för 1500-talet. Idag har vi visserligen ett mer demokratiskt ledarskap men det är ändå samma mekanismer som ligger bakom.

Du jobbar som regissör och kan snart titulera dig som teaterchef. Vad är egentligen fördelarna och nackdelarna med att bestämma istället för att lyda andra?
– Det är väldigt roligt att få bestämma och väldigt roligt när alla gör som man vill! Men om det går dåligt är det bara mitt fel… Men jag tror inte att jag är en så auktoritär ledare så som Machiavelli förespråkar, jag tycker mer om att jobba i grupp och leka tillsammans.

Fursten har premiär på Backa teater 16 september.