Visst är ute-ätandet härligt? Kvällar fyllda av lyx och roliga smakupplevelser kan nästan få en… att längta hem lite, tycker Sara Berntsson och passar på att påminna om det egna köket. Ta vi är gissningsvis inte ensamma om att rota efter sommarens sista slantar.
Att gå på restaurang och bara överlämna mig helt till kocken i köket, servisen på golvet och sommelieren i vinkällaren är något av det bästa jag vet. Och lyxigaste. Det är något visst att bara sitta där och invänta ett gastronomiskt skådespel med nya smaker och texturer. Någonstans tror jag det handlar om längtan och njutningen i att släppa kontrollen och bara åka med. Ja lite som att se en film eller föreställning, just där och då kan du inte kliva upp på scenen och skriva om manuset utan bara nyfiket vänta på nästa scen. Det är bara att tugga på!
Att lyxa till det med dessa stunder gör jag så ofta jag kan och plånboken tillåter. Men denna sommaren har fått mig att mer och mer längta hem till mitt egna kök. Det kan handla om alla de fantastiska råvaror som är i säsong nu. Eller så är det semesterlunken och de ljusa, varma kvällarna som skapar perfekta förutsättningen att äta på hemmarestaurangen. Ja, för en måltid hemma kan kännas precis lika lyxig och skapa lika mycket njutning som på restaurang. Hemma hos mig i alla fall. Och notan kan hamna på hur lite och mycket som helst, beroende på hur kylskåps-smart du är för stunden. Det är ett plus.
Nyckeln till att skapa den rätta känslan, tror jag hänger på tiden. Ha inte bråttom, laga något lagom svårt som tar lagom lång tid. Gå på magkänsla och låt flowet flöda bland kastrullerna. Skit i att hålla ordning på diskbänken, städa kan du göra imorgon och ta tillfället i akt att släppa på recepten. Släpp kontrollen i köket helt enkelt! Till hösten går vi in igen och låter de som kan, på riktigt underhålla oss igen med gastronomiska skådespel.