Annons ↓ Annons ↑

Glassbutiken Pinkbär

Glassbutiken Pinkbär på Linnégatan har under cirka fem år erbjudit göteborgarna glass som smakar som en tavla i munnen. Och kanske beror det helt enkelt på att kocken bakom skoporna är just en konstnär.

Historien om Pinkbär började 2011, när Laaya Jaf Shateri fick syn på en ledig lokal på Linnégatan. Hon arbetade som konstnär men kände att hon behövde göra något mer eftersom det var svårt att försörja sig på konsten. Den lediga lokalen visade sig vara en glassbutik och på den vägen blev det.

– Men glassen var faktiskt det sista jag tänkte på, först och främst var det att jag inte ville jobba för någon annan än mig själv, och så tyckte jag att lokalen låg bra, haha. Första året tillverkade vi inte glassen själva, men sen tänkte jag att nej, detta passar inte mig, att bara stå här och sälja glass. Det var inte min grej, jag vill ju skapa själv.

”Glass är lite som konst, man skapar någonting”

Sagt och gjort, Laaya och hennes man Nader åkte ner till Bologna i Italien och gick en gelatokurs, och därefter började de göra glassen själva hemma i Sverige.

– Det är faktiskt lite som konst, man skapar någonting och hittar på olika recept hela tiden.

pinkbar2

Foto: Walti Hösli

Hur smakar glassen när du gör den?
– Bäst. Vi i Sverige, i vår kultur så får man ju inte prata för bra om det man gör, men varför inte egentligen? Hittills är min glass det bästa jag har smakat.

Var får du inspirationen till dina recept?
– Jag och min man reser mycket, förra året var vi i Indien och de har ju väldigt kryddstark mat och ganska speciella desserter skulle jag säga. Då inspirerades jag till att göra en mango spicy med ingefära, chili och lime i, som är jättegod. Men sen låter vi också våra kunder komma med förslag.

”Det var några som frågade om jag kunde göra glass på bacon”

Och vad har det kommit in för förslag?
– Vi har gjort glass på avokado, morot och whiskey/honung, och en tomatsorbet. Det var faktiskt gott. Och morotsglass smakar som morotsjuice fast kallt.

Vad skulle du aldrig göra glass av?
– Det var några som frågade om jag kunde göra glass på bacon en gång, jag vet inte om de skojade, men det skulle jag aldrig göra. Kött och glass säger jag nej till.

Utöver nej till köttglass, vad har du för glassfilosofi?
– Man måste laga med kärlek, precis som med mat. Är det jobbigt och man känner att det bara är ett jobb då funkar det inte. Det är viktigt att man älskar att göra det man gör. Sen är bra ingredienser jätteviktigt såklart, kärlek ensamt funkar inte – man måste ha riktigt bra råvaror.

Foto: Walti Hösli

Foto: Walti Hösli

Berätta lite om era råvaror!
– Vi använder alltid ekologisk mjölk och grädde och naturliga ingredienser som frukt och bär. Chokladglassen gör vi med kvalitetschoklad från Valrhona. Lakritsglassen gör jag med riktig lakrits från olika delar av världen som jag blandar. Hellre kvalitet än att alla glassorter går med vinst. Till pistageglassen betalar vi till exempel tusen kronor för varje kilo av pistagekrämen vi använder, så den går inte med vinst, men man får balans i försäljningen ändå.

Om du ska käka glass någon annanstans än här, vart går du då?
– Det finns ett konditori ute i Långedrag som även gör sin egen glass, den tycker jag är väldigt god.

Vad har du för framtidsplaner för Pinkbär?
– Jag vill utveckla stället, hade jag haft mer plats skulle jag ha två olika diskar, en med bara laktosfri, glutenfri och vegansk glass, istället för några få smaker veganglass som vi har idag.

Någon särskild glassmak som vi kan se fram emot i sommar?
– Närmaste smaken som jag har tänkt på är acai. De bären är väldigt populära i smoothies, men de har lite svår konsistens. Smakar ungefär som blåbär fast lite beskt, så man vill gärna blanda dem med något annat. Men vi har alltid nya roliga smaker varje vecka!

Vill du ha ännu mer glass? Kolla in våra Göteborgsfavoriter här.