I helgen går SM i hantverkscider av stapeln hos Garveriet i Floda. Djungeltrumman har mött Glömda Äpplen som är en av de tävlande under helgen. Här tas pallandet på största allvar.
På Glömda Äpplen skapar ni cider och must av frukt från folks trädgårdar. Hur föddes idéen att göra cider på just det sättet?
– Det är precis det vi gör. Vi driver musteri i Floda där vi erbjuder must gratis mot att de donerar en del av sin frukt från sina trädgårdar till oss och vår ciderproduktion. Där genom får vi in massa frukt. Vi är även själva ute och letar övergiven frukt, vi söker upp villaägare med stora träd, söker upp övergivna odlingar och hör av oss för att få ta hand om den. Sen är vi ute i skog och mark och plockar vildäpplen som kan vara viktigt att ha med för att få till en bra cider.
– Idén föddes ur det faktum att det finns så enormt mycket överbliven frukt i Sverige. Vi odlar mycket äpplen i våra svenska trädgårdar men det slängs samtidigt ofantliga mängder. Detta samtidigt som vi importerar äpplen för vår konsumtion. Vi var ett gäng dryckesintresse som kom ihop oss och hade alla den tanken med oss. Vi blev nio stycken tillslut som sågs och formade idén under några månader under 2018. En i gänget drev Cyckelmusteriet och från det drog vi igång Glömda Äpplen med första säsongen hösten 2018. Vi for runt över hela Göteborg och Lerum och hämtade äpplen till första cidern Glömda Äpplen som lanserades sommaren 2019.
Vad skulle ni säga kännetecknar en bra flaska hantverkscider?
– Det är faktiskt lite det vi skall diskutera de här två dagarna i Floda. Hur vi definierar hantverkscider. Det finns ett behov av att utbilda svenskar i vad cider är för något. Vi har inte den långa traditionen av cider på samma sätt som det finns i andra länder ute i Europa. I Spanien, England och Frankrike till exempel finns det hårt ställda krav på vad som får kallas cider. Främst då hur stor mängd som skall vara fruktjuice och hur mycket tillsatser man får ha. Där finns det krav på 80-90% fruktjuice för att det skall få kallas cider. I Sverige är kravet från Livsmedelsverket att minst 15% skall vara fruktjuice. Så för många här i Sverige är cider något som vi skulle kalla för läsk. Det vi gör är något helt annat som om något mer liknar torra mousserande viner än den cider från exempelvis Herrljunga, Kivik eller Kopparbergs som vi är uppvuxna med.
– Så vi producenter i Sverige som gör cider mer likt de som finns ute i Europa tycker det finns ett behov att etablera ett begrepp för en cider som beskriver vad vi gör. Bland annat för att slippa liknas med ”läsken” men även att tydliggöra för konsumenter vad detta är för någon produkt. Del av utbildningen helt enkelt. Hantverkscider, och en bra flaska, är en som är gjord i stort sett på 100% juice. Minimalt med tillsatser och stort inslag av ”hantverk”. Sen skall den vara god också och där skiljer sig uppfattningarna en hel del.
Vad har ni för tips till de läsare som är sugna på att försöka göra cider själva?
– Det är förvånande lätt att göra, men ganska svårt att få till riktigt bra. Det är bara att pressa några liter juice och sätta i en behållare – typ jäshink eller damejeanne. Man behöver inte tillsätta något alls, så länge dem står i ca 19-20 grader så kommer det med största sannolikhet börja jäsa av sig själv. All vår cider som vi gör är spontanjäst på det sättet. Glöm inte jäslock. Efter fyra till sex veckor kommer jäsningen avta och när den helt har slutat så är cidern klar. Vill man sen göra en bra cider måste man vara med mycket under processen. Övervaka och justera och det finns en hel del massa saker i processen man kan laborera med för att få till olika resultat.
Nu i helgen den 9-10/10 går SM i Hantverkscider av stapeln hos Garveriet i Floda, hur tävlar man i hantverkscider egentligen?
– Det är Svenska Ciderfrämjandet, Spritmuseum och Riktig Cider som tillsammans arrangerar detta. Och där finns en grym jurygrupp som kan massa om cider och dryck som smakar sig fram till vinnarna. Det finns ett par olika kategorier och man tävlar som ”aspiranter” som tillverkar cider hemma och ”professionella” som tillverkar för försäljning. Så vi har helt enklelt fått skicka in de cidrar som vi vill ställa upp med. De har smakat och kommer kora vinnarna lördag 9 oktober på Garveriet i Floda!
I år deltar ni i SM i Hantverkscider för andra gången, vad har ni för förhoppningar inför helgen?
– Vi är med för att vinna såklart! Vi vill som alla andra göra riktigt bra cider med hög kvalité som kan mäta sig internationellt. Men största förhoppningen är gött häng med andra cidernördar och att få dricka massa bra svensk cider.
Vad har ni för planer för Glömda Äpplen framöver?
– Vi lanserar fyra nya cider i höst och vinter från säsongen 2020. Bland annat några av de som vi är med och tävlar med. Sen satsar vi på att växa i lagom takt och nå ut till fler restauranger och till fler delar av landet. Så för det har vi tagit fram en 33cl flaska och en 20 liter keg. Tidigare har vi endast gjort 750ml champagneflaskor, och det får vi höra kan vara lite svårt att sälja ute på krogen…Sen är det just nu full fart i musteriet med att göra årets cider för att få gjort massa nya spännande cider till nästa år. Kom till Garveriet i Floda i helgen. Ciderbar lördag kväll med massa gott att testa!