Annons ↓ Annons ↑

Göteborgs Stadstriennal anordnar jubileumsprogram

Den 4 juni sätter Göteborg Stadstriennal igång sitt pandemianpassade program för 2021. Det är en del av Göteborgs 400-årsjubileum och bjuder bland annat på utställningar, stadsvandringar, digitala events och samtal om framtidens Göteborg.

– Vi gör väldigt bra saker i Göteborg och det vill vi lyfta, samtidigt vill vi problematisera stadsutveckling och ha en levande diskussion. En stad som växer fort innebär både framgång och utmaningar, säger Björn Siesjö, stadsarkitekt för Göteborgs Stad.

Den 4 juni sätter programmet igång med en livesändning från Rådhuset. Då släpps den nya arkitekturguiden Staden, platserna och husen och i samband med detta arrangerar Stadstriennalen tillsammans med Arkitektur förlag ett digitalt samtal om Göteborg. I samtalet kommer man få höra två av skribenterna, Claes Caldenby och Vanja Larberg, samt två representanter från Ungdomsfullmäktige, Emma Svärd och Charlie Arby.
– Stadstriennalen är brokig, intensiv och agerar genom nedslag över hela staden. Det är ett sätt att föra dialog, diskussion och att vara en del av det offentliga samtalet om stadens utveckling. Ett kunskapsbyggande, förklarar Kristoffer Nilsson från stadsbyggnadskontoret och projektansvarig på Göteborgs Stadstriennal.

Programmet kommer delas in i två delar där den första delen som äger rum i juni fokuserar på stadens 400-årsjubileum. Då bjuds det bland annat på lanseringen av en ny arkitekturguide från Göteborg, en utomhusfotoutställning i Hammarkullen, digitala events, stadsvandringar och skolprogram i Jubileumsparken.
– Staden är inte bara summan av husen, gatorna, torgen och parkerna, det är allt som pågår däremellan. Det vill programmet spegla, säger Malin Finlöf, operativ projektledare.

Den andra delen av programmet äger rum i september där fokus ligger på olika teman kopplade till det offentliga rummet. Då bjuds det på hybridevenemang både digitalt och på plats, bland annat på Röhsska museet.
– Årets open call genererade fem utvalda projekt med stor variation, alla kommer att kunna upplevas på olika platser och tider på året. Under vecka 38 finns det tillfälle att höra mer om projekten, säger Malin Finlöf.