Nästan alla svenska hushåll äger en kaffekokare, samtidigt så är det vanligt att man inte är nöjd med det kaffe man brygger. Det är för stark eller för svagt och smakar inte likadant vid olika tillfällen. Det behöver inte vara så.
Att dricka kaffe är nästan det svenskaste vi har. Nej, det är inte en svensk företeelse men så djupt rotat det är i vår kultur innebär också att det är något som formar och definierar oss. Vi dricker kaffe dels i samband med eller efter måltider. Som vid frukosten eller efter man ätit lunch eller middag.
Man blir förvånad och lite tveksam om man inte blir erbjuden en kopp om man är på besök hos någon i deras hem eller är på ett företag och hälsar på. Utöver det här fikar vi så ofta vi kan. Det dricks kaffe när vi pendlar med kollektivtrafiken och det är inte ovanligt att det blir en kopp efter jobbet också.
Att det står en kaffekokare i var och vart annat hem är ingen överraskning, sett till hur mycket vi dricker av det. Dessa kaffekokare avkalkas i regel inte särskilt ofta och, om vi ska vara ärliga, resultatet av en bryggning är inte direkt något man skriver hem om. Det blir för svagt eller för starkt, det blir blaskigt, dessutom är det svårt att återskapa den perfekta bryggningen.
En anledning till att den bristande kvaliteten är att de där måtten man mäter upp kaffe med, inte är särskilt exakta. Det hade krävts att vi vägde vatten och kaffe för at få ett vettigt resultat. Men så finns det kaffeepads också.
Kaffepads, även kallat kaffekapslar, är kaffe som är portionsförpackat och som bryggs i en speciell kaffemaskin. Senseo kaffe, till exempel, bryggs i en kapselmaskin från Philips.
Kalibrerat för den perfekta koppen
En kapselaskin är en helt annan teknik än den gamla filterbryggaren vi alla har. Visst, vatten och kaffe möts, kaffet ger ifrån sig smak och färg, sen filtreras det bort och vi har kaffe. Det är sant för båda metoderna.
Det som skiljer kapselmaskinen åt är att den brygger kaffet vid en förutbestämd, jämn, temperatur. Den brygger med ett visst tryck och dessa två parametrar är kalibrerade efter malningsgraden och rostningsgraden på kaffet i kapseln. Dessutom gör det denna gång efter gång. Resultatet blir en riktigt god kaffe som dessutom kommer smaka lika gott vid nästa bryggning.
Så om du är redo att ta steget från att se kaffe som ett bränsle, ett nödvändigt ont för att dagen ska fortgå och istället se det som en kopp kaffe som gör precis det vi just nämnde med fördelen att det smakar riktigt gott. I så fall är en kapselmaskin något du borde titta på.