Kvalitet, glädje och potatis är ledorden när Gustav Trägårdh vill ta pommes frites-kulturen till Sverige med BeerNFries.
Stjärnkocken Gustav Trägårdh är aktuell med den nya restaurangen BeerNFries. En restaurang med ett koncept som är långt ifrån vad Trägårdh tidigare gjort under karriären. BeerNfFries som av namnet att döma har nischat in sig på just öl och pommes frites. Potatisen står tydligt i centrum och stjärnkocken sparar inte på krutet när vi diskuterar dess storhet.
– Potatisen är favoritråvaran av alla i världen skulle jag nästan säga. Får man välja en råvara i resten av sitt liv så undrar jag om det inte är potatis. Och jag undrar om inte nio av tio svenskar ställer in sig i det ledet också. Sen så finns det bra och dålig potatis och det finns bra och dåliga potatisrätter men och andra sidan finns det bra och dåliga saker av allt som finns i världen. Vi har dåliga och bra bilar och kläder exempelvis.
Hur har tänket gått kring menyn?
– Vi pratade om vart vi skulle ta vägen och vad vi skulle göra och visionen var pommes frites och bärs. Och sen så har vi hittat fram till konceptet, pommes frites och olika såser och maträtter med fokus på potatisen. Att göra något folkligt, enkelt och lättillgängligt som kanske har något framtida syfte. Vi har testat och funderat ut vad vi skulle ha under ungefär två år. Vi har varit lite bakbundna av ”covidden” som alla andra. Pommes frites-kulturen och maträtter med pommes frites som bas har funnits ute i världen länge men i Sverige har det inte riktigt satt sig. Det är lite oprövat här fortfarande.
Ja precis, var det självklart att det bara skulle bli fokus på just fries?
– Nej och det är det nog fortfarande inte men i nuläget så är det ju fries som i potatis. Men jag tycker väl att så småningom och beroende på vilket etablissemang vi har så kan man stoppa andra saker i fritösen. Att fritera är som att steka i djup olja, oljan är kvar i fritösen och det man fiskar upp i fritösen är frasiga härligheter. Det är allmänt känt i hela världen att det är ett jävligt fiffigt sätt att laga mat på.
– Ledordet är glädje och kvalitet. Sen så har jag spenderat hela min karriär och mitt liv i en dyrare miljö och genre och där tycker jag att det är lite stereotypt kanske. Jag gillar mångfald och att man välkomnar alla och att alla ska ha möjligheten. Då är det inte så lätt att hålla på med piggvar, hummer och kaviar utan då är det lättare med potatis. En råvara som är billig är inte per automatik sämre än den som är dyr. Det kan lika gärna vara tvärtom. Det är mer glädjefyllt att använda en billig bra råvara än att använda en dyr bra eller dålig råvara. I alla fall där jag befinner mig nu så tycker jag att det är roligare. Jag tycker det är kul att vända sig till många olika typer av människor. På en svindyr stjärnkrog så är publiken inte lika blandad.
Om du får välja din bästa potatisrätt, vad skulle det vara?
– Alltså det finns så jävla mycket. Jag älskar nypotatis som man svänger i smör, dill och gräslök, det går att äta som en primör bara det. Jag älskar att baka dem, jag älskar att gratinera dem, jag älskar hasselbackspotatis, jag tycker att riktigt bra pommes frites och doppa i såser är så jävla härligt. Det mest basic är pommes frites och ketchup liksom. Men sen kan man doppa i andra såser dels grönsaksbaserade, dels majonnäsbaserade såser. Det tycker jag är jävligt gott alltså. Men sen så har vi också maträtter som vi gör med pommes frites i botten och toppar med grönsaker, ostar, örter och olika såser så man får det som vi kallar för ”dirty fries” då, ”smutsig pommes frites”. Det är också jävligt gott. Men egentligen all typ av potatis om det är bra gjort tycker jag är gott. Det är nyttigt, det är smart, det är klimatsmat och det är billigt som in i helvete. Potatis kommer alltid vara billigt och det tilltalar väldigt mycket. Då kan man servera tilltagna portioner som inte kostar så mycket.
Det återstår att se om Gustav Trägårdh och gänget på BeerNFries kan få pommes frites kulturen att växa sig stark i Sverige. Oavsett så är han tydlig med vilket budskap restaurangen ska omges av.
– Fokus på kvalitet, glädje och good vibes. Ett skönt liv, det är väl exakt det hela.