Våra matvanor håller på att förändras och många är vi nog som funderar på om vi ska äta och konsumera kött i samma utsträckning som vi gjort tidigare. Oavsett om du tänker på klimatet, djurhållningen eller din egen hälsa är det viktigt att välja bra kvalitet när du köper ditt kött. Det är lätt att handla klimatsmart hos Saluhallen
I Saluhallen kan du få de flesta råvaror per hekto, vilket minskar svinn i sig, men här du hittar också stans kanske bästa utbud av det absolut klimatsmartaste köttalternativet: vilt.
I WWF:s köttguide ger man vägledning till hur man som konsument kan bidra till en mer hållbar köttkonsumtion och enligt denna får just det vilda köttet alla tummar upp. Guiden redogör för livsmedel ur ett helhetsperspektiv, och då viltkött varken kräver utfodring eller upptar mark för bete har det väldigt låg påverkan på klimatet.
Viltkött stör inte heller den biologiska mångfalden, vilket till exempel massproduktion av nötkött eller större icke-ekologiska sojaodlingar gör. Inte heller kräver djuren antibiotika eller kemiska bekämpningsmedel så någon mer välmående än skogens konung får en nog leta efter.
Men hur går man från tanke till tallrik? Viltkött har i sig en fantastisk smak med subtila toner av jordighet och barr som oftast bara kräver salt och peppar men som också funkar toppen att krydda upp med inspiration från världens alla hörn. Välj vilken del av djuret du vill laga och sätt sedan tonen med de rätta tillbehören.
Saluhallen ger dig här nedanför en snabb guidning på hur du bäst får in lite vilt i din vardag. Följ oss på Instagram (@storasaluhallen) för fler tips och recept!
DOVHJORTSBOG bryns traditionellt i smör och helsteks sedan i ugn på låg temperatur, cirka 100°C. För den som vill gå riktigt wild kan tipsas om att mala servera som Wallenbergare. Recept finns på Saluhallens Instagram.
KRONHJORTSLÅR finns som innanlår och ytterlår. Innnlåret är den möraste delen av steken och passar fint på grillen, som rullader eller hackad till råbiff. Ytterlåret behöver kokas lite längre eller helstekas i ugn på låg temperatur. Passar bra till grytor men är också perfekt för en klassisk tjälknöl! Recept finns på Saluhallens Instagram.
RÅDJURSBIFF kallas ofta för ytterfilé. men om benet sitter kvar kallas det för sadel. Skär i skivor och banka ut lätt eller bryn och helstek i 150°C.
VILDSVINSKARRÉ kan helstekas eller skäras som tjusiga medaljonger. Riktlinjer för innertemperatur är 60 (rare), 65 (medium) och 70 (well done). Karréen passar perfekt till att laga vild Pulled Pork för den som vill stila lite bland kastrullerna. Recept finns på Saluhallens Instagram.
ÄLGRULLE passar perfekt för en lite mer spännande variant av gulasch men funkar också suveränt att strimla och använda i wok. Eller varför inte uppdatera den svenska husmanskosten med en kalasgod älgkalops?
Mer läsning: