Systrarna Charlotte och Kajsa Söderberg tycker det känns “så jävla tråkigt” att man “måste” flytta till Stockholm för att lyckas. Därföär öppnade de sin kombinerade butik och kaffeställe på Kyrkogatan mitt i Göteborgs shoppingcentrum. Heyday är deras bidrag till staden.
Nu är det lite mer än ett år sedan ni startade Heyday, hur kom det sig att ni valde att öppna butiken?
– Ända sedan vi var små har vi gillat att leka affär och skapa olika sammanhang. Ju äldre vi blivit desto mer har någon form av ångest smygit sig på, även om vi haft roliga jobb så har en viss understimulans infunnit sig när vi kommit hem efter jobbet. Vi kunde vara helt slut efter en jobbdag, tömda på kreativitet och energi, men samtidigt ha tusen idéer som det aldrig blev något av för att ingen pallade. Det ledde till en frustration som växte sig starkare och starkare så till slut insåg vi att vi inte kunde lägga all vår energi på någon annan och gå runt och vänta på bättre tider.
Vi har också en stark passion i att göra Göteborg lite mer intressant, det känns så jävla tråkigt att man ”måste” flytta till Stockholm för att lyckas med musiken, åka till Danmark för att dricka öl på ett kombinerat gröt- och ölcafé och att alltid behöva blicka utåt för att söka inspiration. Det här är vårt bidrag till staden och vi hoppas att kunna utveckla och hålla det levande över tid.
Vad gjorde ni innan ni startade Heyday?
– Precis innan hade vi en idébyrå som hette The Hatch, då var tanken att det skulle vara café och idébyrå där vi were ”hatching ideas over coffee”, skulle också finnas en lucka i väggen där du kunde köpa ditt kaffe snabbt i förbifarten. Jag, Charlotta, jobbade som projektledare på en eventbyrå i Göteborg under några år och Kajsa har jobbat inom handel under flera år, sist på vår lokala gummiskoaffär Shelta.
Varför ville ni göra någonting annat?
– Jag tror att jag kan prata för oss båda när jag säger att ingen av oss är några nine-to-fivers, sen har vi inte heller hittat något som passar oss som handen i handsken och att gå runt och vara bitter för att man inte är nöjd funkar liksom inte. Vi har en stark drivkraft i att skapa något, make a mark.
Handlar det om pengar?
– Det finns ju entreprenörer som ser ett problem, löser det och ser hur man kan tjäna mycket pengar. Vi hör mer till det andra gänget som gör något av ren och skär passion, typ som folk som håller på med musik eller konst. Detta är vårt kreativa uttryck och vi ser Heyday som en plats som ska vara föränderlig, där vi kan testa flera av våra idéer och visioner.
När ni väl bestämt er för att det var Heyday ni skulle satsa på, hur lång tid tog det för er att våga?
– Tanken hade bubblat svinlänge, vi hade nog haft idén superlänge på varsitt håll, men vi kom på att vi ville göra det ihop när Kajsa hälsade på mig i Kapstaden där jag då jobbade. Det var en annan kultur där med väldigt mycket småföretagande och det inspirerade oss. Men innan vi fick Heyday-lokalen satt vi nog varje dag under ett år och planerade. Det var hemskt, så mycket regler och saker att tänka på. Det vill vi aldrig göra igen, så sjukt att man måste vara bra på saker som du inte ens vill jobba med för att kunna göra det du vill.
Vad är den största fördelen med att vara egen?
– Största fördelen är faktiskt att det inte känns som att vi går till jobbet en enda dag. Vi har dock varit dåliga på att faktiskt dra fördel av att vi bestämmer själv för att vi är så uppfostrade i hur man bör vara. Så nu försöker vi träna på att typ sitta utanför med en kopp kaffe om det är lugnt och om det kommer nån lite avslappnat säga hej, haha. Det är svårt för folk tror att vi är större än vad vi är och förväntar sig att vi bör stå i givakt med arbetsuniformer på och säga hej och välkommen.
Och vad är den största nackdelen?
– Ångesten varannan dag när man undrar hur allt ska gå. Jag kan ibland sakna att bara få en uppgift som ska göras och inte behöva komma på allt själv hela tiden, så vi försöker ge varandra lite uppgifter då och då. Nu när en av oss ska bli mamma har vi också upptäckt att man inte har det lika bra som en anställd när det kommer till föräldrapenning och sådant. Ibland känns det snarare som att du blir bestraffad för att du startat eget, just nu ligger alla fördelar oss i fatet, för att du ska kunna enjoy the perks så måste du ju typ vara en entreprenör som är mer in it for the money.
Allt fler yngre arbetar som frilans, egenanställda eller startar företag och anställer själva andra, varför tror ni att det är så?
– Personligen så tror jag att det har varit för styrt, typ med kontorskrav från 8-5, trots att du kanske har ett kreativt jobb där du skulle kunna jobba från annan plats. Det är utformat utifrån att vi alla funkar likadant hela dygnet runt, och jag tror att fler vill ha frihet. Kan inte arbetsplatsen ge den anställde det så måste du fixa det själv. Vi vet att det finns mer alternativ nu, jag tror att man sett möjligheter via sociala medier att gå sin egen väg på ett annat sätt än innan.