Dugges har sedan starten 2005 närt en dröm om att öppna ett eget ställe. I år slog drömmen in och Dugges har slagit upp dörrarna till Dugges Pils som vill att du ska stiga in i deras egna lilla universum precis mellan långgatorna och Linné.
I juni fick Dugges lite skämtsamt frågan om de ville ta över Omnipollos gamla lokaler. De hade egentligen stängt med avsikt att öppna igen men när det stod klart att Omnipollo skulle lämna lokalen var Dugges ett självklart val. Tomas Halberstad, varumärkesansvarig på Dugges, berättar att de först skrattade lite åt förslaget men ju mer de tänkte på det desto tydligare blev det att deras förslag inte var så dumt ändå.
Tomas: Hade inte Omnipollo erbjudit oss lokalen så hade vi nog inte öppnat en bar, definitivt inte under dessa tider. Men nu blev det så, det var lyckliga omständigheter.
Lokalen som ligger i hörnet vid Nordhemsgatan och Plantagegatan har gjorts om rejält sedan Dugges tog över lokalen. Hjärnan bakom Dugges Pils inredning är inrednings- och möbeldesignern Staffan Holm. Han har ansvarat för projektet som bär en känsla av Dugges värdegrund där nyfikenhet och öppenhet är ledord i skapandet av en hemtrevlig atmosfär.
Staffan: Det ska bli svårt att få folk att gå hem. Dugges har haft som tema att inspireras av en ölsort när man öppnar en restaurang och här är det pils som vi hämtar inspiration ifrån. Det finns en väldigt stark grafisk profil där du kan hitta färger och former. Om man studsar de tankar som ni har på Dugges med hur ni tänker kring hantverk och det ni gör så skulle man aldrig fuska med någonting. Det får gärna vara konstiga kombinationer men det ska vara välgjort. Då kan man börja gräva i vilka material man kan använda, vi kanske inte kan jobba med billiga skitmaterial till exempel. Istället har vi rejäla material i form av stengolv och sten på baren, vi jobbar mycket med trä och många av färgerna kommer från Dugges grafiska profil.
Resultatet landar i en bar fylld med spännande små detaljer såsom stengolvet som matchas snyggt med bardisken vars gröna och bruna inslag är gjorda av gamla ölflaskor. Bänkar, bord och pallar som löper längs med ena sidan av lokalen är låga och bjuder in till en varm och hemtrevlig känsla. Även krogtoaletterna flyter samman med inredningen och visar upp en stilren sida med genomtänkta detaljer som man sällan annars skådar i just krogmiljö.
Staffan: Jag tror att omtanke har varit ganska viktigt, att man fått arbeta med detaljer. Jag tycker själv att det är så tråkigt när man kommer in till ett ställe och det saknas. Det värsta är när det är ofräscht på toan, då undrar man hur det ser ut i köket. Vi försöker hitta sätt som gör att folk kan vara här, kanske kommer det att kunna vara öppet under dagtid och folk kan sitta och jobba. Det finns eluttag överallt. Vi har försökt hitta sätt att tillgodose många olika behov utöver restaurangen och ölen.
Dugges filosofi har även fått flyta som en röd tråd genom menyn som skapats tillsammans med kocken Gustav Trädgårdh. Gustav berättar att han åkte ut till Dugges bryggeri för att bekanta sig med sortimentet och provsmakat dryckerna, därefter har de gemensamt tagit fram koncept, menyer och filosofier.
Istället för att enbart servera mat med inspiration från ett specifikt land eller en region har Dugges och Gustav valt att satsa på en levande och föränderlig meny med smaker från hela världen – precis som Dugges egna ölsortiment. Här kommer det finnas mer fasta rätter medan andra delar av menyn är lite mer rörliga. Det viktiga är att det känns levande. Gustav berättar att just prisbilden har varit ett tydligt mål i utformningen av menyn där fokus har legat på att det ska vara prisvärt för gästerna.
Gustav: Man ska kunna käka sig mätt utan att känna sig luggad på pengar och det tycker jag är skitroligt. Därför måste vi arbeta med billiga råvaror. En billig råvara är inte alltid detsamma som en dålig råvara men framförallt är en dyr råvara inte alltid en bra råvara.
Då de billiga råvarorna är en viktig del i Dugges meny har de fått ta bort mat som ädla fiskar, dyra köttstycken och döda djur och istället arbetat mer med grönsaker, baljväxter, mejerier, örtväxter och rotfrukter som presenteras med en liten twist. Något som faller Gustav väl i smaken då han berättar att han delar den inställningen till mat även privat.
Gustav: Så tror jag att fler borde leva och så tror jag att fler kommer att leva. Dels ligger det i tiden men framförallt är det gynnsamt för både människa och jordklot. I och med att vi har en sådan prisbild så kommer många människor komma hit, inte bara en viss typ av människor utan alla. Jag tycker att blandat är godast, det är härligt om det är en blandad publik.
Gustav fortsätter:
— Målet är tre rätter under 200 spänn och det kommer vi kunna hålla. Jag vet inte ens om McDonalds klarar av det. Jag respekterar McDonalds då de är väldigt konsekventa men det är inte en sådan väldigt bra kvalitet. Men konsekvens är bra och det är något man måste hålla på, allt måste vara bra.
Hos Dugges Pils ska gästerna kunna plocka friskt från menyn och Gustav berättar att det kommer vara lätt att välja rätt, bara man går på känsla. Rätterna kommer inte att vara fullportioner utan tanken är att man sa kunna bli mätt på ungefär tre rätter och klara sig på några hundralappar.
Gustav: Jag tycker inte att man ska beställa förrätt, varmrätt och dessert utan man tar en rätt och sen går man och sätter sig och käkar och dricker. Efter lite dösnack och en härlig stund går man och beställer en dryck och rätt till och låter känslan styra. Jag tycker inte att det ska finnas något ramverk eller några pekpinnar, man ska få göra precis som man vill. Frihet är viktigt.
Tomas: Vi sänker nästan tröskeln till att komma in med maten och ölen, sedan vill vi erbjuda folk till att stiga in i vår värld. Vi vill att det ska vara som att du kliver in i Dugges varumärke. Du blir överraskad över hur fint, prisvärt och förhoppningsvis skön stämning det är.