De senaste två åren har präglats av Coronapandemin. Restriktioner i olika omgångar har förhindrat många att leva sina liv som vanligt. Det har inneburit en hel del förändringar i vår livsstil.
Minskad fysisk aktivitet
En forskningsstudie som publicerades i början av 2021 slog fast att svenskarnas fysiska aktivitet har minskat till följd av Coronapandemin. Stängda gym, inställda idrottsaktiviteter och distansarbete har bidragit till att minska förutsättningarna för motion och annan fysisk aktivitet. Men, det är inte bara negativa förändringar enligt studien. Promenader har inte minskat och för 11 procent av de tillfrågade har träning i egen regi ökat mycket eller väldigt mycket.
Fler hemmaaktiviteter
Då alltfler förvärvsarbetare och studenter behövt jobba och studera hemifrån har också fritidsaktiviteter i hemmet ökat. Streamingtjänster inom både spel och film har ökat betänkligt, liksom att spela slots och casinospel online. Även vanliga sällskapsspel har ökat i popularitet vilket inte minst märktes för jul.
En annan anledning till att många börjat ha fler aktiviteter i hemmet är att arbetslösheten har ökat i samhället i stort. Det i sin tur minskar många hushålls inkomster vilket gör att man helt enkelt inte har lika mycket pengar att lägga på utgående aktiviteter som inte är gratis på något sätt. Här är några populära aktiviter som blivit allt mer frekvent förekommande i hemmen under pandemin.
Spelstreaming
Att köpa nya spel till sin dator eller konsoll är många gånger ganska dyrt, åtminstone om man vill ha nyutgivna titlar. Därför har prenumerationer på spelstreamingtjänster ökat. I dessa, som exempelvis Xbox cloud gaming, ingår det ett stort antal spel som byts ut då och då. Det betyder att man alltid har något nytt att spela och inte sällan samma dag som spelet släpps att köpa separat.
Pussel
Jodå, när man tröttnat på att bli bankrutt i Monopol eller känner sig lite dummare efter en vecka framför Netflix så har allt fler dammat av sina gamla pussel. 3 000, 5 000 eller 15 000 bitar spelar inte så stor roll, bara vi får använda geniknölarna en stund och sedan få klappa oss själva på axeln när pusslet ligger där ihopsatt.
Måla om
Ibland är det inte spelen, pusslen eller filmerna på tv:n som man tröttnat på. Ibland blir man faktiskt trött på att se de där gamla, solblekta tapeterna man tyckte var så fantastiska när man flyttade in några år tidigare. Därför har tapetsering, målning och liknande typer av inredningsaktiviteter tränat sista året.
Nya köpbeteenden bland landets konsumenter
Konsultföretaget Accenture genomförde en serie undersökningar under första halvan av 2020 för att ta reda på hur pandemin och restriktioner påverkat människors konsumentbeteenden. Totalt intervjuade de 8 800 konsumenter i 20 länder över hela världen. De kom fram till att konsumenterna i högre grad tar med fler faktorer när de ska köpa nya produkter. Den egna ekonomiska situationen, hälsa och miljö samt hur inköpet passar med en vardag som tillbringas allt mer i hemmet är några av de faktorer som fått större betydelse, enligt undersökningen.
Det finns också forskning som slagit fast att när tidigare kriser uppstått (som ju pandemin och dess effekter får sägas vara) så har vårt konsumentbeteende ändrats permanent. Vi har alltså generellt inte återgått i våra gamla hjulspår efter kriserna utan fortsatt enligt det nya mönstret. De här förändringarna är dock inte alltid det som är bäst för oss konsumenter. Ett förändrat konsumentbeteende under en kris är nämligen långt ifrån alltid överensstämmande med den risk som krisen medför. Enligt forskningen så beror det bland annat på hur mycket kunskap om krisen som den enskilde konsumenten har
Även sex- och onanivanor har påverkats
Eftersom smittspridningen till stor del sker vid närkontakt är det kanske inte så konstigt att det påverkat hur vi är intima med varandra, men det ser väldigt olika ut individuellt. Enligt Onanirapporten 2021, från det intima livsstilsvarumärket Lelo, minskade antalet onanitillfällen för nära på var fjärde svensk. Samtidigt uppgav cirka 7 procent att de onanerat oftare under det senaste året. Att det ser så olika ut menar man kan bero på att en del har svårt att hitta en stund för sig själv när fler arbetar hemifrån. En annan förklaring kan vara en högre grad av stress vilket kan påverka sexlusten negativt. Cirka 5 procent uppger att de helt valt bort sex under pandemin.