Både rim och reson i den senaste hälsningen från Saluhallen.
Hacka, steka, röra, laga
Saluhallen är en riktig julesaga
Vi kan allt om ost och chark
Både från fjärran och från närmaste mark
Här görs egen korv, choklad och kaka
Kanske en Cheddar eller Stilton du vill smaka?
Nötter hem till varje bord
Kål och andra saker från kära moder jord
Testa kalkon eller varför inte lite vilt
Kryp sedan upp under mysig filt.
Julmat av den allra bästa sort och kvalité
Lite skinka, vört och en bit ost om jag får be
I över 130 år av mat och glädje
Inte konstigt att tomten alltid stannar med sin släde
I Saluhallen finns allt för julens fest
Tradition eller något nytt, vad gillar du bäst?
Mycket kunskap under ett och samma tak
Vi vet allt om både knäck och julebak
Så låt oss dela några roliga små fakta
Kanske får du ett och annat att beakta?
Fakta om julen
– Pepparkakor har anor ända från 1300-talet. De bakades från början på, inte helt otippat, just peppar som då också var ett mått på status och rikedom.
– Socker var på 1700-talet så dyrt att man förvarade det i låsta sockerskrin.
– För hundra år sedan var det inte gris utan gädda som var fokus på de flesta hushålls julbord.
– Ett husmorstips för att får riktigt runda köttbullar till jul: koka dem innan du steker dem så håller de formen i pannan.
– Julskinkan har sitt ursprung i den hedniska asatron där det berättas om grisen Särimner. På honom kalasades det varje kväll och smidigt nog återuppstod svinet alltid morgonen därpå.
– Svenskarna trycker i sig hela 7 000 ton skinka om året och 650 000 grisar slaktas enbart till julen. Om alla julskinkor låg på en lång rad skulle det bli 65 mil julskinka vilket är ungefär lika långt som mellan Stockholm och Malmö. Tips: testa en vegetariskt variant och griljera en kålrot, lika mums som skinka!
– Lutfisken kommer från kristendomens adventsfasta då man inte fick äta kött. Färsk fisk var i vintertid svårt att få tag på så man bankade helt enkelt ut torkad sådan för att göra den lite lättare att tugga.
– För den som behöver en extra boost: julgransbarr är ätbara och innehåller exceptionellt mycket c-vitamin.
– Svenskarna dricker ungefär fem miljoner liter glögg varje jul.
– Saffran kommer från märkena i en krokus. Varje blomma har 3 märken och för att få ett kilo saffran krävs över 100 000 blommor.
– Det uppskattas att ungefär 400 000 människor varje år blir sjuka efter att ha ätit för gammal julmat. Ta tillvara på resterna i tid istället så slipper du både svinn och magsjuka. Julmat passar ypperligt för klassiker som pytt-i-panna eller som fyllning i en omelett.