Annons ↓ Annons ↑

Klädbytardagen

På lördag är det dags för den stora klädbytardagen på Värdskulturmuseet! Men hur fungerar egentligen en klädbytardag? Vi har pratat med Linda Mathiasson från Naturskyddsföreningen som arrangerar Klädbytardagen i Göteborg.

– Sveriges största klädbytardag är ett arrangemang som kommer från Naturskyddsföreningen och genomfördes under 2017 på 124 platser runtom i Sverige.  Tanken bakom arrangemanget är att försöka minska klädkonsumtionen och få kläder att leva längre, vilket sparar på jordens resurser. Trots överfulla garderober fortsätter svenskarna att shoppa kläder. I genomsnitt köper vi cirka 13 kilo nya kläder och textilier varje år. Miljön drabbas samtidigt hårt genom att det går åt mycket vatten, kemikalier och energi både vid odlingen av bomullen och när tyget görs. För att tillverka tyg till ett par vanliga jeans går det till åt ca 10 000 liter vatten. Genom att öka livslängden från 2,2 år som är genomsnitt för ett plagg med 9 månader minskar klimatpåverkan med 27 procent och vattenanvändningen med 33 procent. Att byta kläder med andra är ett av flera sätt att låta kläderna leva länge. Laga, ändra och skänka till insamling är andra miljösmarta tips, berättar Linda.

”För att tillverka tyg till ett par vanliga jeans går det till åt
ca 10 000 liter vatten”

– Vi märker att Klädbytardagen engagerar många som känner för miljön. Fler och fler har upptäckt att det är roligt och enkelt att förnya sin garderob på en klädbytardag. Intresset ökar för varje år och vi byter kläder som aldrig förr. Det är en stor miljövinst att öka klädernas livslängd istället för att köpa nytt, samtidigt är det både roligt och bra för plånboken, säger hon.

I år hoppas Naturskyddsföreningen på nya rekord. Även i Norge och Danmark ordnas klädbytardagar. I Göteborg samarbetar Naturskyddsföreningen med Världskulturmuseet och Studiefrämjandet, som också vill sprida budskapet om återanvändning. Förra året bytte över 40 000 plagg ägare på Sveriges största klädbytardag. Det motsvarar en resursbesparing av 30 ton kemikalier, 280 ton koldioxid och 40 000 kubikmeter vatten, förutsatt att de bytta plaggen ersatte nya plagg.

”Förra året bytte över 40 000 plagg ägare på Sveriges största klädbytardag. Det motsvarar en resursbesparing av 30 ton kemikalier, 280 ton koldioxid och 40 000 kubikmeter vatten”

– Det är en stor besparing av naturresurser att byta eller handla second hand jämfört med att köpa nya kläder. Trots det är det fortfarande vanligare att slänga kläder än att återanvända dem. Det vill vi ändra på, förklarar Linda.

Naturskyddföreningen uppmuntrar nu alla Göteborgare att rensa i garderoben, ta med 5 hela och rena plagg och komma till klädbytardagen på Världskulturmuseet och kommer så även att göra i år, den 14 april mellan 11.00-16.00. När man kommer till Världskulturmuseet med sina plagg som man vill byta så ställer man sig i kön för att först komma till incheckningen där kläderna gås igenom så att de är hela och rena och för varje godkänt plagg så får man en klädbiljett att använda till själva bytet. Efter incheckningen så går man runt i de lokaler som kläder finns (volontärer finns på plats och guidar om man inte hittar) och ser vad som kan vara intressant att byta till sig. Det kommer även att finnas möjlighet till enklare re-design under dagen. Om man inte kan delta just på lördag finns det andra sätt att vara med och engagera sig.

– Om man inte kan vara med på klädbytardagen på lördag så kan man ihop med sina vänner göra ett eget klädbyte. Om man heller vill göra en hållbarhetsutmaning så kan man välja mellan att köpa 1 av 2 plagg från second hand, eller att under 3 månader endast använda sig av 33 plagg och den sista är att göra sig av med en sak hemma under ett år, säger Linda Mathiasson.