Text: Hanna Larsson
Kokt, grillad, liten, stor, stark, tjock. Kär korv har många smaker och former. Men vem äter egentligen vilken korv? Vi har gjort en ovetenskaplig granskning om vilken korv som hör ihop med vilken personlighet.
Liten och dyr chorizo
Tvåbarnspappan som gärna tar en americano med grabbgänget och är medveten om sin medvetenhet. Pratar gärna om feminism och jämställdhet oavsett vad ursprungsfrågan var. Han tar Voi till jobbet och har en hövding (uppblåsbar hjälm) runt halsen. På fritiden spelar han paddle mot sina barn som han av principiella skäl inte låter vinna. Blir arg en gång om året och det är då någon ber honom byta låt mitt i Bo Kaspers Semester. Älskar Jerka Johansson.
Vanlig chorizo
Grannarna kommer över på middag och du vill såklart grilla en sista gång innan hösten är här på riktigt. Grillkorv, klyftpotatis och burkbearnaise står på menyn. Först lägger du helt vanlig grillkorv i kundvagnen men när du går förbi hyllan med chorizo stannar du till. Du tar ett paket, väger det i handen och funderar. Efter vad som känns som fem minuter men egentligen är en halvtimma byter du ut grillkorvarna mot den lite starkare, tjockare korven. Du ler när du går mot kassan och viskar till dig själv ”jag är en vinnare”. När burkbearnaisen är tom och maten uppäten dukar du av dina grannars tallrikar. Du ler nöjt och frågar om det smakade bra. Din granne Petter ler tillbaka och säger ”ja, en chorizo är alltid en chorizo”.
Vegankorv
Hon flyttade direkt från Borås till Göteborg efter studenten och har sedan dess hoppat runt mellan olika andrahandskontrakt. Just nu bor hon i en etta i Majorna vilket passar henne och hennes image utmärkt. Hela nya gänget från konstskolan är veganer inklusive hon själv. Under den veganska korvmiddagen säger hon inte en, utan två gånger att det smakar precis som kött. När alla har gått hem tar hon fram parmaskinkan som hon gömt längst in i kylskåpet och dinglar den ovanför munnen som en vindruvsklase. Den slinker ner i ett nafs och hon lovar sig själv att det är sista gången.
Grillkorv 7% kött
Din käraste ägodel är din pappas gamla Patagoniajacka från 80-talet och din senaste googling är ”hur bygga egen ölkyl”. Ikväll har du en dejt med personen som du suktat efter ända sedan ni började i samma klass på språkvetarprogrammet. Till middag lagar du grillkorv i stekpanna och pulvermos. Du säger att det enklaste är det godaste men egentligen har du bara förstått att den vanliga grillkorven har blivit cool igen.
Falukorv
Du har lovat din partner att ni ska börja äta mer vegetariskt och när du går i din lokala mataffär går allt enligt planen. I kundvagnen ligger broccoli, zucchini, sojafärs och portabellosvamp. När uppdraget håller på att slutföras får du syn på någonting rött i kyldisken. Falukorv. Du tar upp falukorven och klämmer på den. Efter en kort begrundan lägger du ner den i vagnen och ringer din partner för att berätta att du faktiskt är från Dalarna. Hen vet det eftersom ni varit ihop i sju år. Till middag äter ni korv stroganoff.
Kokkorv
”Kokt eller grillad?”, frågar personen i kassan i dygnet runt-kiosken. ”Kokt”, säger du och hela kön stirrar på dig som om du sagt något olämpligt. Vilket du har. Demonstrativt tar du en tugga framför alla medan du går ut med din korv och till och med det lilla spädbarnet i bärselen bredvid dig höjer på ögonbrynen. Men det rör inte dig. Du skiter nämligen i allt, alltid.