Den 10 april kommer Låt Live Leva till Göteborg. Djungeltrumman har pratat med Annie Mellström och Rebecca Fredriksson från Låt Live Leva om hur det är att driva evenemang online och vad vi kommer ta med oss in i framtiden från pandemitiden.
Den 10 april arrangerar ni Låt Live Leva i Stockholm, Malmö och Göteborg. Vad har ni för planer för just Göteborg?
Annie: Vi har längtat efter att få ta Låt Live Leva till Göteborg och hoppas att Göteborg har längtat lika mycket efter oss. Pustervik och Oceanen är klassiska turnéstopp i stan så det känns såklart extra kul att dessa legendariska venues nu blir festivalscener så att publik över hela landet kan ta sig dit igen. På Pustervik blir det ett späckat schema med storheter som har koppling till Göteborg. Westside Side Music kommer kurera scenen på Oceanen och bjuder upp till lokala akter som man inte vill missa.
Vilka kommer vi att hitta på scen?
Rebecca: Som Annie sa så kommer det bjudas på storheter med koppling till Göteborg. Klara artister på Pustervik är Ulrik Munther och Tribe Friday. På Oceanen kurerar Westside Music kommer det bjudas på massa kul. Stay tuned.
Nu har Låt Live Leva funnits i ett år, vilka är de största utmaningarna ni har stött på under året som gått?
Annie: Den största utmaningen rimmar också med syftet bakom namnet – att låta live leva. Det är så många som är en del av den svenska livemusiken som behöver kunna fortsätta jobba för att live ska finnas kvar när pandemin är över. Artister och musiker behöver sjunga och spela, tekniker behöver arbete, venues behöver genomföra konserter, teknik firmor behöver leverera och så vidare. Vi alla lever någonstans på att publiken är med oss, även i en pandemi. Utmaningen var att få den klassiska publiken att hitta fördelarna med en digital festival i en ny tid, istället för att deppa ihop och vänta på att den gamla goda tiden ska komma tillbaka. Det var såklart en liten utmaning att göra en festival digitalt för första gången men sen lärde vi oss det. Den största prövningen var helt klart att få publiken att förstå hur viktiga de är. När allt kommer omkring så har det alltid varit för dem vi alla gör det vi gör, oavsett om det är digitalt eller fysiskt.
Vad har ni för planer inför våren och sommaren?
Rebecca: Precis som många andra hoppas vi på att vi snart kommer få umgås igen och samla folk, i nuläget är det svårt att planera framåt när världsläget är som det är. Men det kan vara så att det bjuds på en och annan festival.
Hur tror ni att framtidens evenemang och festivaler kommer att se ut efter pandemin?
Annie: Jag tror först och främst att vi ska sluta fokusera på termer som ”efter pandemin” som leder till att vi sitter och väntar på att saker ska bli som förr istället för att komma ihåg hur mycket nytt roligt som sker och kommer att ske. Vi är såklart hoppfulla och planerar för flertalet festivaler där alla fina element, som kan vara svåra att implementera i en digital form, kan få komma tillbaka (sol-ljummen öl, leriga skor och när nya vänner för livet hittar varandra längst fram vid scenen när de skriksjunger med till samma låt, ni vet vad jag menar). Det spännande med den oväntade pandemin är att vi redan nu lever i en ny tid. Utvecklingen har gått i ultrarapid och framför allt möjligheterna för att uppleva livemusik som numer kommer att kunna vara oändliga. Vi har hittat en helt ny publik digitalt som förhoppningsvis också hänger med oss fysiskt. Hybrid-lösningen är fenomenal, tänk att kunna besöka vilken festival i världen som helst utan att behöva resa och tänk hur stor internationell publik som nu kan få ta del av svenska evenemang och festivaler. Såklart hänger några planer på kommande restriktioner/hur det går med vaccinationen men alla har också tvingats bli mer öppna för vad evenemang och festivaler är, där kan vi mötas. Det handlar om att uppleva något, pandemin har gett oss ett ännu större utrymme för vad det kan innebära.
Hur ser ni på de digitala upplevelsernas roll under pandemin?
Rebecca: Jag tror att den upplevelsen spelar stor roll. Folk vill kunna känna att de är en del av någonting som bara de upplever där och då, vilket är svårt när det kommer till det digitala jämfört med en till exempel en festival eller livespelning. Samtidigt finns det så mycket möjligheter när det kommer till det digitala, du kan se en livespelning från vilken del av världen som helst utan att ens gå utanför din dörr. Nu när vi firar ett år med Låt Live Leva har vi lagt mycket fokus på det, precis som på en fysisk festival kommer du kunna gå mellan scenerna och uppleva alla artister live, fast i fem olika städer!
Tror ni att de digitala evenemangen kommer att fortsätta bära lika stor roll i nöjes- och kulturlivet efter pandemin?
Annie: Många har under pandemin emigrerat till bekvämlighetens land och verkligen hittat det fina i det digitala. Sen finns det de som bara väntar och väntar, och de finns de som hittar fördelar med båda. Nöjes- och kulturlivet har fått tid på sig från förra årets chock för att rusta sig med rätt verktyg och tankesätt för att kunna genomföra evenemang på ett mer säkert vis. Skillnaden från tidigare är att man som arrangör får planera i fler steg tidigt (plan A, B, C är nu standard) men också insett att man faktiskt har möjlighet att vara mer kreativ. Man kan göra det digitalt, man kan göra det fysiskt men man kan också göra ett hybrid-event.
Hur laddar man bäst upp hemma inför Låt Live Leva den 10 april?
Rebecca: Tips nummer.1; Följ oss på sociala medier och lyssna in dig på artisterna för att peppa igång. Tips nummer. 2: När dagen är kommen, bjud in dina närmsta (friska) kompisar, ladda upp med valfri dryck, på med TV:n (gärna en i varje rum om du bor stort så ni kan gå mellan scenerna) och så är det bara och tuta och köra! Dansa, sjung med, ha kul – det är festival!