Linser och quinoa är två grejer som är fullproppade med nyttigheter och god smak. Här är en variant på den italienska risotton som du enkelt svänger ihop till lunch, middag och låda. Förutom att det är en god och rejäl måltid så är den också superbillig! Toppa med det du har hemma, ärtor, grönkål eller kanske ugnsbakade tomater. I detta recept kör vi på skogens (eller matbutikens) guld, svamp.
4 portioner
Tidsåtgång: 20 minuter
3 dl linser, gröna och svarta
1 dl quinoa
1 dl frysta ärtor
1 liter grönsaksbuljong
2 dl vitt vin
1 scharlottenlök
1-2 vitlöksklyftor
600 g blandad svamp
2 dl riven parmesan eller annan hårdost
1 näve färsk persilja
Börja med att koka upp grönsaksbuljongen, (vatten och två tärningar) i en kastrull. Hacka sedan scharlottenlök och vitlök tunt och stek försiktigt i olja.
Skölj linser och quinoa och häll dem i kastrullen med löken och tillsätt en klick smör, rör runt någon minut och tillsätt sedan vinet och låt det koka in.
Häll på ett par deciliter av buljongen i taget under omrörning, efter 15-20 minuter när linserna är mjuka och vattnet kokat bort är det klart, häll i ärtorna när det är några minuter kvar av koktiden.
Blanda i den rivna osten och det enda som nu är kvar är toppingen. Stek upp svampen i torr panna och när den börjar vattna ur sig tillsätter du en klick smör.
Salta, peppra och strö sedan över hackad persilja och toppa din linsotto med denna härlighet!