Hos Karolina Lindberg på Café Biscotti är bake-off och halvfabrikat bannlysta. Bröd, bullar, kakor och tårtor – allt bakas från scratch i det lilla köket på Allmänna vägen 34.
– Vi tycker det är väldigt viktigt att göra allt från grunden, och förklara att det är ett hantverk vi utövar. Det har tagit lång tid för folk att förstå, att vi bakar allting här med riktiga råvaror och så. På andra caféer är det mycket bake-off, eller så har man ett stort centralbageri där man fryser grejerna och skickar ut när det behövs. Så vi har kämpat med att få fram vårt sätt. Det blir ju en jättestor skillnad i smak och hjärta – vi kan stå för våra grejer, och berätta allt om innehållet.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
– Det finns inga vanliga dagar! Nej men jag börjar vid sex på morgonen, kommer hit och bakar bröd och allt dagsfärskt. Sen fyller jag upp montern med alla konditorivaror, och sen är det bara att börja fylla upp igen när det tar slut. Och så är jag med och gör lunchen.
Har du alltid vetat att du ville jobba som konditor?
– Ja, någonting inom köket i alla fall. Min släkt är kockar, bagare och servitriser nästan allihop. Så matlagning och bakning har alltid funnits där, inte som något tvång utan mer som inspiration. Det känns jättekul, och är jag ledig så bakar jag ändå!
Vad är det viktigaste när du bakar?
– Att göra det med glädje. Det blir inte gott om inte jag tycker det är roligt. Man måste hitta glädjen i det varje dag, annars blir det fel.
Är du sugen på att tävla med dina bakverk?
– Nej, inte alls, inte att prestera på det sättet. Jag vill göra det bra för våra gäster, sen behöver jag inte visa upp något mer. Eller kanske är jag rädd för att inte få någon medalj, haha.
Om du är ute och fikar någonstans, brukar du bedöma det du äter?
– Ja, jämt! Men jag har taggat ner lite på det nu. Man blir ju ganska kräsen och väljer fikaställen efter vad man är sugen på.
Märker du någonting av hälsotrender, när det varnas för fett och socker till exempel?
– Nej, egentligen inte. Det finns alltid en stor grupp som inte bryr sig om sånt, och det är jag ju glad för.
Hur är det med surdegstrenden då, håller den i sig?
– Ja, det är fortfarande trendigt, men det är inte lika stor efterfrågan på att det ska vara just surdeg. Folk har väl kommit på att … macka som macka, liksom.
Vad ska vi baka till jul?
– Saffransfudge! Det är gott. Man kokar en kola, eller en basfudge, och så lägger man i lite saffran och vit choklad så blir det grymt. Nu blev jag väldigt sugen på det, haha.
Har du några tips till den som vill bli konditor eller bagare?
– Börja med grunderna och jobba dig uppåt. Ta lätta recept från början, för det är bättre att bli nöjd med det man gör i början än att göra något jättekomplicerat och inte lyckas.