På lördag är det dags för Angereds Bokmässa. Måndagen till ära har vi minglat med arrangörerna om mässan, varför den finns, och ska få finnas.
Angereds bokmässa, hur kom ni på det här? Berätta!
– José H. Romero och Yarko Rhea Salazar kom med idén under hösten 2017. De såg att det fanns ett behov av en ny arena med nya förutsättningar för författare i förorten. Författare som länge osynliggjorts. Många placeras dessutom i särskilda kategorier om de skriver på ett annat språk än svenska eller kommer från en förort. Idén uppstod helt enkelt för att inspirera skrivande personer i förorten och ge författare möjligheter att nå ny en publik. Syftet är att lyfta litteraturen och poesin i förortsområden. Vi vill skapa en scen till i första hand oetablerade författare och skrivande personer med anknytning till främst Angered men också andra förorter. Genom bokmässan vill vi också spegla samhällets och litteraturens mångfald och rikta ljuset mot hur representationen ser ut i litteratur-Sverige. Vi hoppas både att det ska knytas nya kontakter här och på många kreativa samtal om hur vi tillsammans kan arbeta för en mer inkluderande och jämlik framtid inom den svenska litteraturbranschen.
Vilka är ni som arrangerar?
– Det är ett samarbete mellan Kulturhuset Blå Stället, Folkets Hus Hammarkullen, Angereds bibliotek och det ideella nätverket Blå Ställets Vänner och görs inom ramen för stadens 2021-firande och temaåret Go Global! Ungdomssatsningen KulturATOM är med och arrangerar det vi kallar ”Ungdomsscenen”. Arrangemanget stöttas också av Kultur i Väst och ABF Göteborg.
”Göteborg omtalas ofta som en av Europas mest segregerade städer. Om vi verkligen vill ändra på det är det viktigt att skapa mötesplatser på fler ställen än runt de centrala delarna”
Varför behövs det en till bokmässa?
– Göteborg omtalas ofta som en av Europas mest segregerade städer. Om vi verkligen vill ändra på det är det viktigt att skapa mötesplatser på fler ställen än runt de centrala delarna. Vad vi såg förra året, när fler alternativ till bok- och bibliotek uppstod, var att de fortfarande koncentrerades kring innerstaden. Vi såg behovet av att det finns större kulturella aktiviteter som sker på fler ställen i stan. Som José säger: Vi vill visa en annan bild än den gängse mediala beskrivningen av förorten: att det är roligt att åka till Angered! Vi vill låta allas röster och berättelser få synas som en självklar del av Sverige. På Angereds bokmässa har ni möjlighet att lära mycket om svensk litteratur! Vi tycker också att det är viktigt att det finns en bokmässa där vår målgrupp är huvudpersoner och där det inte kostar pengar varken att medverka eller att besöka mässan.
Vad kan man ta del av som besökare hos er, som inte finns på bokmässan på Svenska mässan?
– Här har du möjlighet att träffa författare som du kanske inte träffar någon annanstans. Och höra berättelser som du aldrig annars får höra. Berättelser som berikar ditt liv! Det är inte heller enbart etablerade författare utan kanske någon som är i startgroparna, som skrivit sitt första manus eller sin första dikt. Vi är också begränsade – rent fysiskt – av vårt hus. Men det tror vi också innebär att publiken kommer närmare de medverkande och att vi får en chans att mötas öga mot öga under okomplicerade former. Bokförlag och andra organisationer som jobbar med skrivande personer har här möjlighet att möta nya framtida författare. Att det inte heller kostar att vare sig delta eller besöka Angereds bokmässa är också viktigt.
”Vi vill visa en annan bild än den gängse mediala beskrivningen av förorten: att det är roligt att åka till Angered”
Vilka borde komma till Angered på lördag?
– Alla! Vi hoppas att folk från hela Göteborg, i alla åldrar, kommer och besöker oss. Vi har aktiviteter för de flesta. Det kommer att finnas workshops, barnaktiviteter, ungdomsscen, panelsamtal och en massa författarpresentationer. Dessutom har restaurang Kultur på Burk öppet hela dagen för den hungrige.
Vilka författare och gäster har ni bjudit in?
– Vi ställde upp vissa kriterier för att få medverka: att du ska vara bosatt, arbeta eller verka i Angered eller någon annan av Göteborgs förorter. Men öppnade också för de som inte direkt är knutna till förorten men skriver på ett annat språk än svenska eller skriver om ett, för mässan, relevant tema. Därutöver har vi också bjudit in specifika författare som passar temat för Angereds bokmässa. Exempelvis Alexandra Pascalidou, som just kommit ut med sin senaste bok Mammorna. En bok som handlar om mammor i just förorten. En del författare har också bjudits in av organisationer som velat delta i arrangemanget.
I vår arbetsgrupp gjordes inledningsvis en lista med författare i vårt kontaktnät i Angered. Därifrån har vi spridit informationen och skickat ut inbjudningar. Kort därefter började anmälningarna komma in i sådan mängd att vi tyvärr fick säga nej till några för att det helt enkelt inte fanns plats! Främst har de medverkande alltså anmält sig själva.
Jag har läst att man inte behöver vara publicerad, men hur bär man sig åt om man vill vara med?
– I våras gick vi ut med ett Open Call där vi betonade att du inte behöver vara publicerad för att vara med. Sen var det bara att anmäla sig och ange på vilket sätt du ville delta. Vissa, som skriver poesi exempelvis, men inte är publicerade, kommer att göra läsningar och andra kommer att berätta om pågående romanprojekt.
Varför är litteratur så kul?
– Att skriva är att föra ett samtal med sig själv, att reflektera, att vrida och vända på världen och att få möjlighet att berätta sin egen historia. Genom att läsa och ta del av andras berättelser kan vi dela våra visioner, budskap och tankar om vad som helst – det finns inga gränser! Litteraturen är ett sätt att bevara historien till våra efterlevande. Dessutom bygger vi broar mellan varandra, lär känna varann och håller berättelsen levande!