Nordens största mötesplats för mänskliga rättigheter, MR-dagarna, kommer till stan nästa vecka. Vi tog ett litet inför-snack med projektkoordinatorn Micael Wennbom.
– MR-dagarna är Nordens största mötesplats för allt från forskare, politiker, tjänstemän till ideellt engagerade, eller bara allmänt intresserade som vill lära sig mer om mänskliga rättigheter. Vi vill öka kunskapen om mänskliga rättigheter och lyfta dem högre upp på den politiska dagordningen, säger Micael Wennbom.
De första MR-dagarna anordnades första gången år 2000, och tanken är att varje år lyfta de mest aktuella frågorna, utmaningarna och möjligheterna.
”Vi ser att rasism normaliseras i vår vardag”
– I år är temat Tillsammans mot rasism – Agera för allas värde lokalt och globalt. Vi känner att det är enormt viktigt och aktuellt. Vi ser att rasism normaliseras i vår vardag och läser varje dag om hur det tar sig i uttryck i form av hatbrott, som till exempel anlagda bränder av flyktingboenden.
Målet är att granska och motverka rasismen och den strukturella diskrimineringen, både i Sverige och globalt.
– Vi kommer ha över 180 seminarier kring vårt tema! Till exempel har vi bjudit in en medborgarrättsaktivist från Ferguson, USA, som pratar om polisvåld och rasprofilering, och både Mona Sahlin och demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke deltar i olika seminarier. Dessutom kommer Emil Jensen, Alexandra Pascalidou och Judith Kiros hit.
”Kultur är ett viktigt verktyg i arbetet för mänskliga rättigheter”
Men det blir inte bara prat, utan även en hel del kulturella inslag i programmet.
– Kultur är ett enormt viktigt verktyg, och en självklar del i arbetet för att främja mänskliga rättigheter och motverka rasism. I år har vi till exempel två mindre teateruppsättningar, och som avslutningskonsert har vi Aurelia Dey från kollektivet Femtastic.
Första konferensdagen hålls på Världskulturmuséet, och där får Musiker Mot Rasism ta stor plats.
– De kommer under dagen köra flertalet framträdanden med olika artister som är med i Live för Mångfald. Som avslutning den här dagen kommer vi också få njuta av Tunnelbaneorkestern – de bildades för ett drygt år sedan, som en reaktion på den rasistiskt präglade debatten om det ”organiserade tiggeriet”.
När jag frågar vem som ska gå på MR-dagarna kommer svaret snabbt:
– Alla! Rasismen som breder ut sig på alla nivåer i samhället är något som berör oss alla och som ingen kan undgå. Det behövs inget annat än en vilja att engagera sig.
MR-dagarna äger rum 9–10 november på Svenska Mässan. Den 8 november smygstartar konferensen med ett kostnadsfritt program på Världskulturmuséet. Mer info här.