Musik och mode är av livets aspekter som har och har haft en nära relation. Denna relation har märkts särskilt starkt för musikstilar som varit revolutionerande och gått mot samhällets normativ. För alla människor som valt att lyssna på just den musiken har modet varit av väsentlig betydelse. Att visa sin ståndpunkt och att man är mot allt som kallas för mainstream har stått i fokus för många generationer.
Hur kan sådana typer av kläder se ut? Ett intressant exempel är nutidens hiphop mode där kepsar med tryck eller mössor med tryck i färgglada färger bärs upp av coola tjejer och killar. Trycken visar oftast olika typer av sloguns eller bandnamn. Sådana typer av artiklar behöver dock inte ha något med musik att göra. Kläder och tillbehör med tryck beställs ofta även av företag som väljer att ha sitt företagsnamn på plaggen. Tanken är att dessa ska ges bort som gåva och fungera som ett effektivt markandsföringsverktyg. Med andra ord kan kläder med tryck ha många användningsområden.
De kändaste modestilarna i musiken
Vilka är de absolut kändaste stilarna i musiken? Visst tänker de flesta av er på hårdrock. Och det är alldeles rätt! Hårdrocken med sina bandtröjor, läderjackor, nitar och jeans står utan tvekan för en av musikvärldens mest framstående stilar.
Hårdrocken i sig började ta fart under 1960- och 1970-talen. I samband med dess framgång blev det också populärt för unga män som gillade den musikstilen att låta sina hår växa riktigt långa.
Att det långa håret sågs som en revolutionerande reaktion mot generationens stränga normer var mer än självklart. Än idag associeras just det långa håret med hårdrocken och dess fans. Detta i kombination med passande kläder, så klart.
Punken satte igång en annan modestil som inte går att förväxla med någon annan. Punken är en musikgenre som utvecklades på 1970-talet och var väldigt populär både i Storbritannien och USA. Majoriteten av punkarna dekorerade och designade sina kläder själva. Trasiga T-shirts och svarta byxor tillhörde vanligheterna då dessa prydandes med säkerhetsnålar. Det hände relativt ofta att just säkerhetsnålar även användes som örhängen. De färgglada tuppkammarna var mer eller mindre ett måste. Subkulturen provocerade resten av samhället, ratade allt som var kommersiellt och trodde stenhårt på friheten i dess största dimension.
Klädsel behöver inte alltid reflektera din musiksmak
Även om du älskar en viss musikstil behöver det inte nödvändigtvis betyda att dina kläder reflekterar den. Du kanske tycker om metal och hårdrock men du gillar inte nitar och svarta kläder. Då kan du lika gärna ha sportiga sådana och fortfarande lyssna på favoritbanden. Hiphopen går hand i hand med hoodies och hängiga jeans men tänk ifall du inte passar i dem. Ja, då kan du ju gå klädd i kostym och fortfarande lyssna på hiphop. Visserligen hänger vissa tendenser ihop med musikstilar och de följs blind av många. Den regeln brukar dock appliceras på tonåringarna vars identitetsjakt präglar stora delar av dess tankevärld och vardag.
Sanningen är att allt fler vill ha en egen personlig stil. Att uttrycka sig identitet via klädseln är något som många väljer att göra. Att blanda olika modetrender samtidigt som man lyssnar på en viss musik tillhör vanligheterna idag. Dagens artister väljer också att sätta trender som i vissa fall inte har något med deras musikstil att göra. Idag är det betydligt lättare att uttrycka sig genom sitt utseende än förut. Gränserna töjs, nya klädkollektioner presenteras, skomärken samarbetar med artister och skapar intressanta lösningar. Ja, modevärlden är friare än någonsin. Den kopplas samman med musik och försöker att skapa en nisch där alla kan klä sig lite som de vill utan att följa några strikta regler.