Naturvin är på mångas läppar nu för tiden. Men kommer inte allt vin från naturen? Det borde innebära att allt vin är naturvin. Eller? Frågorna är många, men Djungeltrumman har satt sig in i saken för att få klarhet i vad begreppet naturvin egentligen innebär.
Naturvin är ett relativt nytt begrepp, eller fenomen, inom vinvärlden. Rörelsen, om man så vill, startade på 1960-talet av unga vinmakare i den södra delen av vindistriktet Bourgogne i Frankrike. Deras mål var att göra vin som smakade ”som förr” utan några som helst tillsatser eller kemikalier som vi kan hitta i dagens vin. Det var dock först i början av förra decenniet som vinkonsumenter världen över började intressera sig mer och mer för begreppet naturvin. Intresset ökade i snabb takt som en motreaktion på viner som pumpades fulla med smak, sulfiter och socker. En annan bidragande faktor kan ha varit det ökade intresset för hållbarhet.
Så vad är då naturvin? Det är inte helt lätt att svara på. Men målet med naturvin är att druvan och dess växtplats verkligen ska kännas i slutprodukten. Detta gör man genom att inte använda växtgifter eller kemikalier på vingården. På så sätt bevaras frodigheten i jorden och man kan använda växtplatsen fler gånger. En annan viktig sak som producenter strävar efter är att ha så lite påverkan på tillverkningsprocessen som möjligt. Naturvinsmakare världen över förespråkar småskalig produktion och så lite mänsklig inblandning och hantering som möjligt. Istället låter man druvan och växtplatsen tala för sig själva.
Det finns i dagsläget ingen certifiering eller någon som avgör var ett naturvin är. Vem som helst får kalla sitt vin för naturvin om de vill. Det finns inte heller någon enhetlig definition på vad naturvin är vilket innebär att det är fritt för tolkning om vad som egentligen är, eller inte är, naturvin. Dock finns det punkter och övergripande steg som de flesta producenter är överens om för att ett vin ska kunna klassas som naturvin. Många producenters mål är i grund och botten att minimera användningen av tillsatser och och metoder som kan komma att påverka slutprodukten. Det är därför många inte filtrerar sitt vin, eller tillsätter socker. När det kommer till druvorna så ska de vara ekologiskt odlade, eller allra helst biodynamiskt odlade och såklart obesprutade. De ska plockas för hand och vara noga utvalda. När druvorna är plockade menar många att de ska fottrampas för att komma närmre det gamla vintillverkningshantverket. Andra producenter pressar sina druvor som vanligt. I själva vineriet finns det också saker som producenterna är helt överens om. Inga tillsatser av socker, vinsyror eller industriellt framtagen jäst. Det är bara vildjäst från druvornas egna skal som får användas. Detta gör jäsningsprocessen mer naturlig, vilket är ett måste. Syresättning av vinet, alltså mikrooxidation bör undvikas. Den enda egentliga tillsatsen som är okej att använda är den av svavel. Dock helst så lite som möjligt och gärna endast bara vid buteljering för att stabilisera vinet och göra vinet hållbart och inte oxidera. Det finns inget exakt mått på hur mycket svavel man får tillsätta, men halten bör ligga på mellan 30 till 80 milligram svaveloxid per liter, för rött vin. Det finns också vinmakare som väljer att göra vin sans soufre som det kallas och betyder vin helt utan svavel.
Eftersom det inte finns några egentliga regler så är naturvinsproducenter oense om en del saker också. Vissa tycker det är okej att använda sig av temperaturkontrollerad jäsning, andra tar avstånd från detta och menar att det inte får förekomma någon som helst teknik när det kommer till naturvinsskapande. Vissa filtrerar sitt vin väldigt lätt, annars kan det se grumligt och lite konstigt ut. Andra menar att det är precis så naturvin ska se ut. Allt som oftast, men inte alltid används kärl av betong eller terrakotta under lagringen då dessa inte tillför någon smak. Ibland väljer vissa producenter att lagra sitt vin i ekfat.
Så ni märker ju, det är oklart vad som gäller för naturvin. Det finns inga bestämda regler för vad som gör ett vin till ett naturvin. Det finns snarare punkter som är bra att förhålla sig till. Man skulle nästan kunna kalla det en filosofi inom vinskapandet. En motrörelse mot massproduktionsvin om man så vill.
Men hur smakar det då? Den enklaste beskrivningen är väl annorlunda. Naturviner utmanar folks traditionella uppfattning om hur vin från en viss region ska smaka. Men mer generellt så är naturviner friska i smaken och bäriga. Det saknar fattoner och är vilda. Eftersom det är så lite sulfiter i naturvin och att ingen eller minimal filtrering skett, ser det ofta grumliga ut. Det är dock inget att skrämmas av , det är så naturviner ska se ut enligt de flesta producenterna.