Nibla

I ett par år har det snackas om ett helt nytt sound på den svenska hiphopscenen, ett sound som gjort att musiken tagit steget från orten in i finrummen. Ett namn som ofta kommer på tal när man snackar om hiphopen idag är producenten Albin Hallberg, mer känd som Nibla.

Nibla är producenten som i dagsläget har proddat för några av de främsta namnen inom den svenska hiphopen, såsom Mwuana, Parham och Skander. Soundet som det snackas om är mörkt, naket och rått på en och samma gång.

– Mörkret finns. Det är det jag gillar att lyssna på men det går i perioder, just nu känns det som om jag är i en väldigt ljus och glad period och det tror jag hörs i min musik med – så allt är inte bara mörker, säger Albin Hallberg.

Tro det eller ej, men musiken har inte alltid varit det primära intresset i Albins liv. Det dröjde fram tills dagen då hans mamma kom hem med en Hendrix Best of-platta som det verkligen väcktes till liv.

– Musik har alltid funnits runt omkring mig men utövandet av den kom inte förrän på senare tid. Från någon gång i tonåren och framåt har det i princip bara varit musik som gäller, först med rock och metal och efter det med flera olika genrer.

Likt många andra producenter, som de världsberömda Max Martin och Shellback, har även Albin blivit skolad i rockens värld. Men vägen till att bli producent har inte alltid varit spikrak.

– Jag sökte in till alla musikskolor i Göteborg men kom inte in på någon av dem. Några dagar innan första terminen skulle börja hade jag fortfarande inte hittat något gymnasium och jag var tvungen att hitta någon skola. Då började jag på den nystartade Ljud- och Bildskolan i Kungsbacka. Dock inte med gitarr som inriktning, vilket var tanken, utan musikproduktion.

”Jag njuter för lite av det jag faktiskt får hålla på med. Jag gör ju skitroliga och häftiga saker just nu”

Trots att vissa skulle kalla det en typisk “insnubbling” har Albin från olika håll kallats Sveriges nya stora producent. Han förklarar glatt, men sakligt, att det är skoj att folk har sådana tankar om honom. Men han känner ingen press från omgivningen, han har tillräckligt med press från sig själv att handskas med.

– Det är en dunderångest! Det är rent ut sagt ett helvete att hålla på med musik. Jag har aldrig haft så påtaglig ångest som nu när jag får följa min dröm, förklarar Albin och fortsätter:

– Jag njuter för lite av det jag faktiskt får hålla på med. Jag gör ju skitroliga och häftiga saker just nu. Om jag hade kollat på detta för fem år sedan hade jag aldrig trott att det var möjligt men nu när jag väl är här kan jag inte njuta av det. Jakten på att gå vidare och göra ännu fetare saker gör att jag sällan stannar upp och ser vad jag har gjort. Pressen är att jag alltid vill överprestera och det är väl anledningen till att det har gått relativt bra för mig.

Tack vare Albin Hallberg och bland andra rapparna Parham, Skander, Ikhana och Överklass mår Göteborgs hiphopscen bättre än någonsin. Men trots att han räknas som en av grundpelarna i dagens scen är Albin kluven till begreppet Göteborgshiphop.

– Det blir så smalt och så avhugget från den resterande hiphopscenen i Sverige när man kallar det så. Jag är skitstolt över vad vi har gjort här i stan men inte för att vi gjort det för Göteborgsscenen utan för den nationella scenen. Att prata om Skander eller Parham som “Göteborgsrapparna” är att förminska två av Sveriges skickligaste textförfattare.

– Det blir så märkligt när andra artister omnämns som just artister i media, men när någon är härifrån så måste det betonas att det minsann inte är en artist utan en Göteborgsrappare, som om det skulle vara en egen typ av artist.

Om fem år, vart kan du se dig själv då?

– Jag kommer fortfarande göra skitroliga saker, ha en tryggare ekonomisk situation och vara mer etablerad. Jag jobbar med svinbra artister på en hög nivå både här och internationellt – det är visionen för framtiden som jag tror är rimlig.

Fem producenter du borde lyssna på enligt Nibla:
Jimi Hendrix, Justin Vernon, Just Blaze, Shlohmo, DJ Premier

Texten publicerades ursprungligen i Djungeltrumman #38