Idag drar Gården igång i Trädgrådsföreningen, och i år har arrangörerna satsat lite extra på maten på festivalområdet. En av alla de som kommer att sälja mat under festivalen är Nordish Market. Vi har pratat med Philip Axelsson, VD och medgrundare av Nordish Market om mattrender och festivalmat.
Vad är Nordish Market för något?
– Nordish Market är en digital foodcourt och matleveranstjänst som gör det enkelt och lättillgängligt att äta hälsosam och klimatsmart mat. Vi har samlat ett urval av hållbara mataktörer under ett och samma tak, och levererar näringsrik, närproducerad och hållbar mat till företag och event. Bland mataktörerna finns vårt egna kök – Nordish Food, som lagar lunchmat på ekologiska råvaror från lokala bönder eller räddad svinnmat från matbutiker.
Vad är bra festivalmat enligt er?
– Festivalmat ska vara smaskig, smidig, lätt att ta med och ska förstås mätta en hungrig festivalmage. Vi anser inte att detta är lika med en korv med bröd eller en pommes-tallrik, utan tror att många efterfrågar något nytt, smakrikt och framförallt vill äta bra mat. Våra svamp-och filloumimackor (lokal variant på halloumi) sålde som smör under Way Out West förra året och vi tror starkt på att våra Beetballs (rödbetsjärpar) gör succé på festival.
Vilka mattrender har ni sett under 2019?
– Hållbarhet är helt klart i ropet. Vi har inget annat val än att styra om våra matvanor till att bli klimatsmarta. Det visar sig i mer grönsaker på tallrikarna, större medvetenhet och intresse kring vart maten kommer ifrån och just nu kanske zero waste är det hetaste vad gäller hållbar matlagning. Zero waste handlar om att ta bättre hand om maten och inte låta något ätbart gå till papperskorgen.
I texter om er kan en läsa att ni vill minska matsvinnet. Vad kan en göra som privatperson för att minska sitt matsvinn och leva mer hållbart?
– Att det slängs så mycket mat i hushållen beror främst på ogenomtänkta inköp och dålig förvaring av maten. Så första steget är att handla smartare och hållbarare genom att ha bättre koll på vad man har hemma och utgå från detta innan man handlar hem nytt. Kanske kan man ha som rutin att göra en kylskåpsrensar-sallad eller wrap då och då för att käka upp veckans rester.
– När det kommer till att förvara maten så kan vi bli bättre på att ta hand om resterna och maten vi handlar hem. Ett första steg kan vara att sänka tempen lite i kylen så kommer maten att hålla längre. Lägg rester i återförslutningsbara burkar så att gårdagens middag inte står och torkar till i kylen och se till att frysa in sånt som du inte kommer hinna äta upp. Men glöm heller inte att mat håller så mycket längre än vad man tror om den tagits väl omhand. Släng inte saker på grund av ett bäst före-datum utan använd dina sinnen – smakar och luktar det bra går det oftast finfint att äta.
Vad händer härnäst för Nordish Market?
– Nu närmast är Nordish Food med på matfestivalen Smaka på Stockholm där vi kommer att laga våra signaturrätter på matsvinn tillsammans med kocken Paul Svensson i hans svinn-restaurang ReTaste. I höst jobbar vi vidare med ett stort matsvinnsprojekt som vi är en del av tillsammans med bland andra Coop och Chalmers. Vårt mål är att finna fler samarbeten med restauranger och butiker och driva matsvinnsarbetet framåt och fortsätta göra det enklare för människor att äta hållbar mat.