Hur går en egentligen till väga för att få en relation att hålla när diskbänksrealismen kickar in och partnerns snarkningar inte längre låter gulliga utan bara irriterande? Nu är bibeln för relationer här. Legitimerade psykologen Veronica Palm och radio- och poddprofilen Klara Doktorow har skrivit Relationsbibeln, boken som vill få dig att se på din relation med nya ögon.
Veronica Palm och Klara Doktorow lärde känna varandra då Klara gick i terapi hos Veronica och arbetade med sin relation. Senare gästade även Veronica Klaras podd Trettio plus trevar och någonstans där föddes idéen om att gräva vidare i hur en kan utveckla sin relation till sin parter. Djungeltrumman korresponderade med relationsexperten Veronica Palm om bibeln för relationer.
Hur kom ni först i kontakt med varandra och när bestämde ni er för att skriva en bok ihop? Hur föddes idéen till att skriva Relationsbibeln?
– Från början gick Klara i terapi hos mig för att arbeta just med hur hon var i sin egen relation och vi jobbade med mycket av det vi skriver om i boken. Då vi avslutat vår kontakt bjöd hon in mig till sin podd Trettio plus trevar för att prata om relationer inför att hon och Kjell skulle gifta sig. Jag var med några gånger och pratade relationer vilket togs emot väl av lyssnare som kände sig hjälpta av tipsen och övningarna. Någonstans där började jag fundera på att ta det vidare i bokform för att hjälpa fler att leva i lyckliga relationer! Det är dock många som inte självmant skulle läsa självhjälpsböcker och många av de som finns är på en väldigt avancerad nivå. När vi började prata om att göra en relationsbok insåg vi snabbt att vi kan hjälpa fler om vi skriver på ett mer lättillgängligt sätt där övningarna blir mer lustfyllda att göra.
Vilka tror ni drar störst nytta av att läsa er bok?
– Det finns något för alla i den då den kan hjälpa en om man söker en partner eller är på väg in i en relation, om man varit tillsammans länge och vill fördjupa sin relation eller om man vill lösa konkreta problem i sitt förhållande. Även om man just kommit ur ett förhållande kan boken hjälpa en i att reda ut vad det var som gick fel så man inte upprepar samma misstag när man sedan går in i en ny relation.
Vad skulle ni säga är det vanligaste problemet i relationer?
– Jag tror att mycket av det folk bråkar om eller retar sig på kan lösas med planering och kompromisser. Men många tycker det är oromantiskt och har en idé att kärlek löser saker. Kärlek löser mycket men inte vem som ska gå ut med soporna eller ska vabba! Det par verkar bråka om mest är hushållsarbete, sex och ekonomi. Sådana konkreta saker kan man ganska lätt planera bort!
Vad är den största lärdomen ni dragit från att skriva en bok om relationsråd?
– Att man aldrig kan lägga fötterna på bordet och vara ”klar” med relationsjobbet för gott. Det kommer hela livet krävas av en att aktivt jobba för att få leva ihop med den man älskar genom att jobba med sig själv, ta hand om sin partner och gemensamt tackla de svårigheter livet kastar i ens väg.
Vilket råd har ni själva dragit störst nytta av i vardagen?
– Jag älskar att få sista ordet i diskussioner, det är en skön känsla att ha rätt och vinna en konflikt. Det blir dock i längden något relationen förlorar på då det inte är så konstruktivt. Att kunna svälja stoltheten och göra det som i stunden är bäst för relation och inte det som känns bäst för mig har hjälpt mig mycket även om det varit svårt stundtals.