Annons ↓ Annons ↑

Öl och mat – den perfekta matchningen

Det är ungefär sex veckor sedan som Poppels öppnade sin restaurang Poppels Öl&Mat. En restaurang som fokuserar på att matcha ihop maträtter med öl, något som också kallas food pairing. Restaurangen ligger fint beläget i anslutning till bryggeriet i Jonsereds Fabriker och Djungeltrumman åkte dit för att se hur det har gått för den unika restaurangen.

Poppels Bryggeri har funnits sedan 2012. Det grundades av 15 passionerade öl- och matfantaster och låg då i Mölnlycke. Fyra år senare, 2016, flyttade bryggeriet till sin nuvarande position i Jonsered. Redan då fanns det planer på att öppna restaurang, och en yta i lokalen avsattes just för det ändamålet. Ventilationsproblem satte käppar i hjulet den gången, men nu, ytterligare fyra år senare, står alltså restaurangen Poppels Öl&Mat färdig.

– Först och främst har vi alltid velat ha ett bryggeri, det har varit själva huvudgrejen. Men vi har också alltid tänkt att vi vill ha en restaurang i anslutning till bryggeriet. Ytan som idag är restaurangen har funnits sedan vi flyttade in, med tanken att det ska bli en restaurang. Nu fick vi möjlighet och tid att äntligen färdigställa ytan, säger Mats Wahlström som är en av grundarna till bryggeriet och även VD.

Från sittplatserna i restaurangen både hör och ser man in i bryggeriet. Stora öltankar huserar bakom fönsterna och maskinernas dova brummande hörs när man sitter vid långborden som är gjorda av poppelträ. I dagsläget har restaurangen öppet på helger för allmänheten och är en företagsunik eventrestaurang under veckorna. Tanken är att företag kommer dit och har konferens och får en rundtur i bryggeriet. Efteråt går de upp i restaurangen för en trerätters middag eller en ölprovning. Men med tanke på att restaurangen öppnade ungefär samtidigt som Covid- 19 började härja har rundturerna ställts in på obestämd tid och restaurangen har fått kämpa lite extra.

– Vi gör inga rundturer i bryggeriet nu. Vi hoppas såklart att det lättar snart, det är många som frågar om rundturer, men det kan vi inte göra just nu. Sen tar det lite längre tid att få råvaror från våra matleverantörer. De är också begränsade nu, så vi får beställa lite längre i förväg. Corona påverkar oss, vi hade nog haft mer gäster om det varit som vanligt. Då hade vi också kunnat ha en uteservering, vi har kvällssol här ute. Men vi är ändå väldigt tacksamma att det kommer mycket gäster ändå, det är alltid bra bokat på fredagar och lördagar, säger Darius Wolff som är köksmästare på Poppels Öl&Mat.

Öl och mat är ett koncept som funnits väldigt länge. Men att matcha ölen och maten för att få en perfekt balans är en helt annan sak. Det pågår ett nära samarbete mellan Darius Wolff och Daniel Granath som är bryggmästare på Poppels bryggeri, för att hitta rätt smaker och kombinationer.

– Vi smakar på ölen och ser vilken som passar till vilken rätt. Vi har en rätt som är tre bitar mat och med den får man tre 15 cl öl som är noggrant utvald att passa till de tre bitarna. Huvudrätter är lite svårare för där finns det mer element, men vi har kommit ganska långt med ölmatchningen till huvudrätter också. Sedan är desserterna också viktigt att matcha bra så att man får en bra avslutning. Där är det lite tyngre öl som gäller, som till exempel stouts, säger Darius Wolff.

– Det är det som är unikt med det vi gör här. Vi anpassar ölen efter maten och maten efter ölen. Vi gör mycket specialöl som vi skruvar lite på för att få den där upplevelsen av öl och mat som vi vill ge. Sedan är det klart att det tar längre tid att brygga ölen, det är en längre process. Så ölen blir som den blir och då blir det lättare att ändra maten än ölen om man säger så, säger Mats Wahlström.

Trots coronatider så verkar ändå folk vara väldigt nyfikna på konceptet och den nya restaurangen. Gästerna är nöjda och det är ofta fullsatt, fast då med gott om plats mellan borden såklart. En av de stora överraskningarna och anledningarna har varit Gotaleden, en vandringsled mellan Göteborg och Alingsås med ett stopp i Jonsered. I New York Times listades leden som en av Skandinaviens bästa vandringsleder.

– Vi hade ingen koll på Gotaleden innan, men det är hur många som helst som går den. Helt plötsligt kommer det in åtta tyskar som hänger av sig ryggsäckarna och vill äta och dricka bira. Den leden verkar vara väldigt bra för oss, säger Mats och Darius håller med.

– Det är många från leden som kommer som drop-in gäster. Och om corona fortsätter i sommar och ingen kan resa, så kommer många gå där istället och det blir ett stort plus för oss, säger han.

Till sist, vad är ni mest stolta över med restaurangen?
– Jag älskar att jobba här och köket och personalen funkar bra. Alla är väldigt nöjda med maten och ölen. Och det är roligt att göra något annorlunda här, i att matcha öl och mat, det är jätteroligt, säger Darius.

– Jag är ju väldigt stolt över att det har blivit så tight som det är, det trodde jag inte. Vi har ju säkert en bit kvar att gå, vi kan säkert göra ännu mer. Men vi känner att vi är något på spåren liksom. Det är någonting som funkar och det är jätteroligt. Det blir energi till bryggarna, till bryggmästaren, till köket. Det är något nytt, något kul! Det händer något och det blir nya infallsvinklar och nya konversationer, nya råvaror och nytt tänk, säger Mats.