Öl i drinkar – blir det verkligen gott? Vi frågade Leo Lahti, bartender på Stranger, där Brooklyn Brewery tar över drinkmenyn i helgen.
Hej Leo! Hur är läget?
– Helt ärligt så är jag sjukt nervös! Jag ska på ÖIS kvalmatch till superettan ikväll, så det är tur att jag antingen kan fira eller dränka mina sorger nere på Stranger i helgen.
Haha, okej. Vad är det som händer på Stranger i helgen, då?
– Vi har teamat ihop oss med Brooklyn Brewery och satt ihop en cocktailmeny där alla drinkar innehåller öl. De har låtit oss leka med några av sina ovanligare produkter, och resultatet är en väldigt rolig meny. Utöver det så är det precis som vanligt hos oss, öppet mellan 18 och 03 och en jäkligt bra fest!
Låter härligt! Hur gör man en cocktail med öl? Finns det något speciellt man ska tänka på?
– Enklast för min del är att utgå från ölen, hitta smakerna i den som man vill höja upp, och komplettera därefter. Har man till exempel en IPA som smakar grapefrukt så är det väldigt gott att ha i lite mynta.
”Mycket roligare sedan tillgången på hantverksöl exploderat”
Vad är skillnaden mellan en öldrink och en ”vanlig” drink?
– Ingen alls egentligen, öl är ju en ingrediens precis som allt annat.
Var kommer den här trenden ifrån?
– Man har egentligen alltid blandat cocktails på öl. Men nu på senare år har tillgången på hantverksöl med intressanta smaker exploderat och då blir det ju helt klart roligare att göra drinkar på det.
Vilken är din favorit på menyn?
– Charmaine. Jag älskar kaffe, bourbon och öl så att få allt i samma glas är ju rätt perfekt!
Har du något tips på en öldrink man kan göra hemma?
– Michelada är gött! Fukta kanten på ett stort glas med lime och doppa det i salt och cayennepeppar. Efter det pressar man i en halv lime i glaset, slänger i en nypa salt, en nypa peppar och någon god stark sås, typ Tabasco. Sen är det bara att fylla glaset med en bra ljus lager, typ Brooklyn Pilsner. Perfekt drink en söndag eftermiddag.