Nu behöver du inte längre besöka ett bryggeri för att dricka färsk opastöriserad pilsner. Gyllene Prag har nämligen som första ställe i Göteborg blivit med tankovna.
”Opastöriserat” öl betyder att det inte hettats upp (pastöriserats) för att hålla längre, och därmed inte förlorat sin ursprungliga smak. Det är precis som att ta ett glas på bryggeriet, helt enkelt. Men det innebär också att den här sortens öl är en färskvara, som tappar smak när det kommer i kontakt med syre.
Tankovna – kylda öltankar som levereras direkt till Gyllene Prag från bryggeriet i Plzen – ser till att hålla syret borta så länge som möjligt.
– Vi tar öl på största allvar, och att kunna servera det precis som det smakar när det lämnar bryggeriet är en ny grej i Sverige och känns helt rätt för oss, säger Tove Andersson, krögare på Gyllene Prag.
Även upphällningstekniken, med den obligatoriska skumkronan, är viktig för att undvika syre. Du kan välja att få din pilsner Na Dvakrát (krispig), Hladinka (len) eller Mliko (mjölkig) – med olika mycket skum och olika förhållanden mellan sött och beskt.
En bra grej till: när ölen hälls upp såhär bildas mindre kolsyra, och du blir inte ”ölmätt” lika fort!
Den 10 oktober inviger Gyllene Prag sitt nya tankovna-koncept.