Att kunna glädja någon genom en gåva är alltid trevligt och just till påsken finns det en sed att ge bort påskägg som presenter till sina nära och kära – men i första hand till barnen. I dagens tider är det väldigt populärt att ge bort stora och roliga påskägg med godis. Men det har inte alltid varit så, utan det finns en ganska naturlig förklaring till varför man ger bort just ägg och varför det är tradition att äta ägg till påsk.
Förr i tiden värpte hönsen inte ägg på vintern – detta beroende både av genetiska orsaker samt att det rådde brist på foder till hönsen på vintern. Detta gjorde att hönsen började värpa ägg ungefär samtidigt som fastan inför påsk började. Fastan varar i 40 dagar och avslutas på påskafton – vilket gjorde att man alltid hade ett överskott av ägg när påsken nalkades och det blev då den naturliga påskmaten. Detta lever kvar än idag och det äts ägg i alla dess former till påsk.
Färgglada påskägg – en kristen sed
I Ukraina, Central- och Östeuropa har det länge varit en stor konstform att måla ägg och det härstammar från en gammal kristen sed. Det var vanligt att man gav bort ägg som antingen var målade eller hade olika former av text på sig. Man kunde även göra hål i äggen för att tömma dem på innehåll för att sedan användas som dekoration. Traditionen att ge bort ägg lever kvar än idag, men i dagens samhälle handlar det inte om riktiga ägg utan färgglada pappersägg i alla dess storlekar och utförande.
Än idag är det populärt att måla äggen inför påsken, antingen genom att färga dem genom att tillföra olika saker till kokvattnet eller att måla dem när de är färdigkokta då de både används som dekoration på påskbordet för att sedan ätas upp. Lite av en trevlig win-win situation. Man kan även som tidigare, göra små hål i äggen och tömma dem för att sedan hänga upp dem i påskriset som prydnad.
Påskägg fyllda med godis
Det vanligaste idag är att fylla äggen med godis och ge dem till barnen först och främst, ibland kan äggen gömmas för att få barnen att leta efter dem. Ofta skyller man då på påskharen och säger att han gömt äggen, vilket är väldigt vanligt i till exempel Tyskland där påskharen ursprungligen kommer ifrån. Det finns många olika varianter på äggformade godisar att köpa kring påsk för att fylla äggen med till exempel ägg av choklad, skum, dragéer och icke att förglömma små påskharar. Det finns även färdigfyllda påskägg att köpa i affärerna, vilket underlättar om man har bråttom.