Enligt en färsk studie utförd i den eminenta pizzerian ”Mitt Vardagsrum” via Facebook är ananas den absolut mest älskade toppingen på pizzor i Sverige. En man i trettioårsåldern konstaterar att kycklingpizzor kräver ananas för att vara ätliga. Helt rätt, det är dags att diskutera egenskaper alla bra pizzerior bör ha!
Ananas-konflikten!
Det har redan skrivits en hel del om den fruktade frukten ananas på pizza i media. Till och med den kända TV kocken Gordon Ramsay har uttalat sig i denna debatt och detta med ett kraftfullt nej. Även politiker har åsikter om fruktens varande eller icke varande på pizza, framförallt Islands president som gärna skulle förbjuder toppingen.
Oavsett vad kändisar och politiker anser om ananas kan du välja själv om du vill ha den omdebatterade toppingen. En av de bästa sakerna med pizza är ju att den kan tas med hem och avnjutas till favoritfilmen, inflyttningsfesten eller under en spelkväll. Pizza passar lika bra till trädgårdsspel, bordspel, video spel och online spel. Själv brukar jag och min pizza spendera vår tid tillsammans med att spela här.
Vad utmärker en fantastisk pizzeria?
Om vi skall tro på den färska undersökningen som tog plats bland vänner på Facebook så måste alla bra pizzerior ha minst en ananas berikad pizzarätt. Samtidig skulle många andra nästan skrika NEJ!
Oavsett vart man står i ananas-frågan så är det ändå tydligt att svenska pizzerior har gett sitt svar med tanke på den vanligt förekommande Hawaiipizzan. Sällan råkar vi ut för situationer i Sverige som ananasskandalen i USA där någon blev snuvad på frukten. Nedanför tar vi upp en del punkter som de allra flesta säkert kan hålla med om angående egenskaper som utmärker bra pizzerior.
Praktisk Pizza Punktlista
● En riktig kebabgrill ska finnas – inget fryst kebabkött på våra pizzor tack!
● Tjocka men inte räfflade pommes frites.
● Färsk pizzasallad med bra syrlighet och sötma.
● Bra kyldisk för pizzasalladen, gärna med lock på för att den ska hålla sig fräsch
länge.
● Ett bra sortiment av såser. Kebabsås i olika styrkor samt vitlökssås är ett måste.
● Minst ett vegetariskt / veganskt alternativ.
● Glutenfri botten om så önskas.
● Menyn skall kunna ses som ett förslag och en egen kombination skall alltid vara
välkommen att beställa.
● Lättillgängliga öppettider och kontaktuppgifter, exempelvis på en egen webbsida.
● En trevlig och välkomnande inredning är naturligtvis också angenämt.
Pizzerior i Göteborg värda ett besök
Vad vore en pizzaguide utan åtminstone några rekommendationer? Det finns så fruktansvärt många pizzerior i Göteborgsområdet att det är omöjligt att lista alla och att besöka dem. Men här är ändå några av de vi besökt som förtjänar lite uppmärksamhet.
● Sannegårdens Pizzeria – inte bara en pizzeria utan en kedja, numera med restauranger utanför Göteborg också.
● Selmas Pizzeria på Selma Lagerlöfs Torg – pizzasalladen är bland de bättre på Hisingen.
● City Kebab på Norra Hamngatan (Nordstan) – en av de få vanliga pizzeriorna i centrala Göteborg.
● Hedens Pizzeria – Bra pizzeria på promenadavstånd från centrum.
Sammanfattning
Det råder knappast något tvivel om användandet av en viss frukt på pizzor. Men denna frukt är här för att stanna. Bör vi istället rikta uppmärksamheten till andra toppingar också, tonfisk och banan kanske? Det återstår att se.