Från slutet av januari är multikreatören Pontus Djanaieff aktuell med utställningen Out there som visas på Skanshof mellan den 22 januari till den 26 mars. Verken utforskar konsumtionskulturen och plockar referenser från barndomens seriehjältar, street art och ungdomskultur. Följ med in i Pontus Djanaieffs lekfulla värld.
Hej Pontus Djanaieff! Hur skulle du beskriva dig själv för de som inte kommit i kontakt med dig sedan innan?
– Jag är lekfull, orädd och nyfiken av mig och vill prova det som verkar roligt.
Du har varit aktiv inom många olika kreativa områden genom åren såsom konst, inredning, kläddesign och underhållning. Finns det något sammanhang som du känner dig som mest hemma i?
– Jag måste säga i alla. Jag har ett behov av att uttrycka mig, i bilden och musikens värld trivs jag bäst, så för mig är egentligen en dyr musikvideo den ultimata konstformen.
Vad väcker din nyfikenhet till liv och inspirerar dig till att ta dig an olika projekt?
– När det är något som inte har gjorts, eller något som jag kan tillföra något nytt.
I verken som kan ses i utställningen Out there har du influerats av barndomens seriehjältar, ungdomskultur och street art. Vad är det som har lockat dig att plocka inspiration och referenser därifrån?
– De ligger där i hjärnan och känner sig bortglömda och kanske skaver, det är som en gammal sång som du kan texten till men inte fattar varför.
I dina verk som visas i Out there leker du med konsumtionskulturen, hur ser du på konstens roll som samtidskommentator?
– Jag ser den som väldigt viktig, vi har väl aldrig tidigare konsumerat så mycket onödiga produkter och varit så bombarderade av bilder och information som nu. Och jag älskar visserligen att bombas med bilder men på samma gång vill jag ”fuck with it” och lyfta hur vi flyr genom att distrahera oss med onödig konsumtion. Skoja med det vi ser och på sätt få oss att reflektera över det vi matas med. Jag vill kombinera bekanta ting och bilder som sätts ihop till något nytt och på detta sätt får ett helt annat uttryck.
Du liknar dina verk med nutida grottmålningar som härstammar ur ett behov att illustrera den samtid vi lever i. Hur ser dina projekt ut just nu, kommer du fortsätta på det spåret framöver?
– Det tror jag. Jag tror att all popkultur är just det – en slags karaoke på samtiden.
Var tror du behovet av att skildra samtiden grundar sig i?
– Jag tror att vi har ett behov att berätta om världen vi lever i och hur vi mår på något undermedvetet sätt. Att illustrera vår värld och hur den fungerar.
Skanshof, där utställningen Out there visas, har inte bara en galleria del utan även bar och restaurang, i vilken miljö avnjuter du helst konst i?
– Det beror på konsten, en sprayad vägg kan ibland var mycket bättre än något verk på museum. Och konst på restaurang är en super-kombo. Konst, mat och dryck samt musik – det är allt man behöver. Det kan inte bli bättre.
Finns det andra sammanhang och ytor du skulle vilja presentera din konst i?
– Oh ja. Jag tycker att det digitala är väldigt kul och 3D-print och hologram är spännande.
Du säljer din konst på kreativa sätt i form av kläder, som metervara och i mer traditionella former som utmanar själva tanken kring vad konst är, hur det ”ska” se ut och presenteras. Berätta om de tankar och idéer som låg bakom att sälja konst i meterform.
– Det är en ”lek” med både konst och inredning, dels att det ska passa soffans längd samt att vi ville göra lite mer demokratisk konst. Som inte är så dyr, som även typ studenter kunde köpa.
Vad har du för planer för resten av året?
– Massor med kul (jag är on fire just nu)! Har ett projekt som är mer mot filmens värld i vår som jag är väldigt peppad på.