Linnea Wikblad är journalist och programledare i Sveriges Radio P3. Utöver det publicerar hon regelbundet bild och text om mer eller mindre lyckad matlagning på Instagramkontot med samma namn som debutkokboken: Killmaterskan – En kokbok för dig som har ett kök som kom ut i på Rabén & Sjögren i maj.
Från första raden är detta en underhållande, kvick och rejäl kokbok. Rejäl i form av matiga recept som känns genomförbara för en vanlig matlagare, utan krusiduller och diettips. Här finns recept på alltifrån finsk kaffeost med bakad tomat till persisk kycklinggryta och sillmacka – med andra ord är det inte ett givet kök eller region recepten utgår från. Vegetariskt och rediga kötträtter, saker som tar fem minuter och andra som tar en hel dag. Wikblad lagar det hon vill, utan pekpinnar, och inspirerar därmed till att släppa loss lite i köket, skita ned diskbänken och duka med udda porslin.
Humoristiskt och personligt tilltal i text och bild
Det är inte ofta en kokbok funkar som sängfösare, men denna kan du bläddra i innan läggdags för att fnissa dig till söms eller skumma igenom på bussen för middagsinspiration. Förutom det humoristiska och personliga tilltalet i texten och de läskande recepten är det bästa bilderna: de otroligt uppfriskande ostylade-stylade bilderna tagna av Sima Korenivski. Inget är tillrättalagt eller ordnat i färgskala, det är bilder från ett helt vanligt kök, som är stökigt och söligt som det blir när god mat lagas av vanliga människor. Katten står på bordet och hatthyllan är sned, detta är en bok som garanterat inte inte ge dig ångest över att du inte lever i ett drömhem ur ett inredningsmagasin.
Här är tre anledningar till varför du ska köpa boken, smygläsa den på närmsta bokhandel eller be din bibliotikarie att köpa in den:
- Sanningen om lökhatare avslöjas.
- Den gröna bönan får äntligen sitt rätta namn.
- En offentlig person förespråkar livets räddning, färdigköpt pizzadeg utan att (vad vi vet) vara sponsrad.