Djungeltrummans matredaktör Sara Berntsson har satt sig till bords igen. Denna gången för att äta vietnamesiskt på Vi Viet.
Ett stenkast ifrån Schillerska, en halvtrappa ner i en av Vasastans pampiga stenkåkar serverar Vi Viet vietnamesisk mat. Restaurangen drivs av familjen Ngo och i köket hittar vi systrarna Lien och Erica och deras mor, och i matsalen deras far och resten av teamet. Comme des Garçons är deras uniform och stilrent men lekfullt är något som återkommer utöver klädvalen, även i inredning, smaker och upplägg hos Vi viet. Vi kan ana att mat är deras största passion, men instagramkontot avslöjar att Equality and Justice for All är en annan hjärtefråga för dem.
Måndagar är den klassiska nu-håller-vi-stängt dagen för många krogar i Göteborg, men mina tre hungriga vänner och jag var fast beslutna att denna tidiga måndagkväll var ett perfekt tillfälle för oss att äta en spontan middag tillsammans. Det tog inte många minuter innan vi bestämde oss för att gå till Vi Viet och vi hade tur, trots en fullsatt restaurang fick vi plats på rad i baren.
”Så tilltalande att jag bara måste få i mig de sista dropparna i doppen”
Det hör liksom till att dricka en drink när en sitter just i en bar, hälften av oss gick på den linjen och beställde in The Celantropis, en illgrön historia – som en mojito fast med koriander. Hungriga människor kan ha svårt att bestämma sig och trots att menyn är avgränsad till ungefär tio varmrätter satt vi som frågetecken med gapande munnar, beredda att beställa in allt eller inget. Men det löste sig med lite hjälp från vår servitör, efter att ha gjort en topp tre lista på mina möjliga rätter fick jag hjälp att välja ut the one. Bun Thit Ram, på samma recept som han själv ätit hela sin barndom.
En stund senare står en stor skål framför mig med stekt kyckling, risnudlar, sallad på bland annat tunt hyvlad kål och chili, en friterad vårrulle fylld med räkor och alltihop toppat med krossade jordnötter och några ätbara, färgglada blomblad. Den vietnamesiska såsen som serveras vid sidan av som en själv får portionera över sin rätt är sötsyrlig med balanserad sälta. Så tilltalande att jag bara måste få i mig de sista dropparna i botten av skålen när maten är uppäten. Jag kommer över en liten sked som utan protester ställer upp och min skål är totalt barskrapad.
”Det är något visst med trevlig stämning – det gör att allt smakar lite, lite bättre”
Det var inte bara jag som åt denna kväll, mina vänner gjorde såklart det samma. Mangosallad med räkor, örter och jordnötter och en Bao, fylld med anka, hoisinsås och koriander landade bredvid mig. Det kom även in en klassisk lunchrätt Com Suon som bestod av en skål med ris, toppat med marinerat fläsk och som traditionsenligt denna säsong även köttbullar, ett stekt ägg och även här den vietnamesiska såsen. En av Vi Viets signaturrätter gjorde oss sällskap på bardisken, Pho Bo, nudelsoppa med skivad oxfilé i en kryddig buljong, ja kryddig som i stjärnanis, peppar och citrongräs med en liten kulle av färska örter, groddar och lime vid sidan av.
Dessert stod vi över denna gång, men vi såg andra få in härliga små glasstrutar toppade med sockervadd och färgglada marshmallows. En middag hos Vi Viet är välsmakande i sin enkelhet med milda, rena, fräscha smaker som vietnamesisk mat har en förmåga att frambringa. Men det finns alltid en liten twist som vi uppskattar. Den illgröna drinken, de färgsprakande blommorna som toppar rätterna och småtokiga desserter. Sen är det något visst med en trevlig stämning, att vara i goda vänners lag och service som bara flyter på, det gör att allt smakar lite lite bättre.