Annons ↓ Annons ↑

Recension: What’s the Deli

Sara Berndtsson hoppar i ett par sneakers och åker till Majorna för att äta mackor. I det som hon kallar för ett mackmecka finns något för alla som inte är glutenintoleranta.

En regnig, ruggig, grå och tråkig söndag i Göteborg. En sån dag när det enda som kan få upp en ur soffan är att fylla på kaffekoppen eller öppna dörren när Onlinepizza ringer på. Ja du kanske känner igen dig? En sån dag rullade jag till slut (vrålhungrig) ur soffan, hoppade i ett par sneakers och tog vagnen till Majorna. Det är 45 minuters skranglig spårvagnsfärd från min dörr till Mariaplan, vad var det som lockade? Jo, mackor på What’s the Deli.

Det är ett år sedan Natnael och Jonas slog upp dörrarna till sitt mackmecka i Majorna. De har båda rötter i nordöstra Afrika och spår av deras matarv finns på menyn, blandat med svenska råvaror och smaker. Med stor inspiration från amerikansk delikultur har de skapat något som är sällsynt i Göteborg – ett ställe med riktigt bra matiga mackor.

img_7550-copy

Den stilrent vitkaklade lokalen är enkelt inredd med mestadels höga bord och stolar. En stringhylla och några kaktusar gör Majorna-looken komplett. Det är upplagt för att ta en macka lite i farten, men det goda etiopiska kaffet bjuder in till att hänga kvar en stund. Menyn är kort, fem mackor varav en söt, men allt låter tillräckligt gott för att det ska bli svårt att välja.

En av mackorna, Doro, med långkokt kycklinglårfilé är smaksatt med berbere – en baskrydda i det eritreanska och etiopiska köket. Varje familj har sitt egna recept och det är en blandning med massor av kryddor med varierande hetta och smak. What’s the Deli har såklart ett hemligt familjerecept de använder.

”Det är enkelt, gott, trevlig atmosfär och det märks att de gillar sina mackor”

Jag hugger in på en Lemlem, BBQ-pulled-jackfruit med rökt cheddar och rödkål mellan två rejäla surdegsbröd. Jackfruiten är perfekt kryddad och balanserar upp den syrliga salladen på ett härligt sätt. En macka är en ordentlig måltid, men jag var tvungen att trösta mig med en krämig mac and cheese med knaprig parmesan-panko på toppen – som skaldjursöverkänslig kunde jag inte beställa in Räk in Roll. Den mackan kommer förfölja mig i mina drömmar. Räkor i aioli med brynt smör, fänkålssallad, allt i ett vitlöksrostat korvbröd.

Ta med dig farmor, dejten, det kräsna syskonbarnet eller chefen. What’s the Deli kommer charma alla som inte är glutenintoleranta. Det är enkelt, gott, trevlig atmosfär och det märks att de gillar sina mackor – dessutom är priserna bra, du får en fabriksgjord clubsandwich för samma pris på Pressbyrån.

Bäst: Att allt görs vid beställning, inga halvskrumpna skyltexemplar!
Sämst: Att Kortedala och Majorna ligger så långt ifrån varandra. Dags för en filial?
Priser: Sideorders 15–25 kr, mackor 40–80kr.
Tillgänglighet: Tröskel i entrén och enbart höga bord.

Publicerades ursprungligen i Djungeltrumman #32