Mest känd från Melodifestivalen år 2000 men på senare år också en julprofil. Roger Pontares julkonsert i Masthuggskyrkan har varit slutsåld sedan länge. Om det är den djupa stämman eller de färgstarka kläderna som lockar mest vet vi inte, men att alla älskar Pontare står helt klart.
Den gamla dängan Vindarna viskar mitt namn har fått läggas på hyllan ett tag för att ge plats åt en hel drös med julsånger. Julturnén är inne på år nummer fyra och på torsdag står Pontare i Masthuggskyrkan. Vi ville lära känna denna fjäderbeklädda man lite närmre och frågade ut honom om något han visade sig vara expert på: julen.
Hej Roger! Hur tänker du fira din jul?
– Julen har alltid varit traditionell, gärna med gammal korv och paté så att säga. Det ska vara old school vad beträffar julmaten. Och det ska vara ekologisk mat, väl utvalda råvaror och så men tillagat på gammalt sätt. Inte något snabbkok utan det ska vara den gamla skinkan och bra gris ska den komma ifrån. Du vet, hela kittet.
Vad tycker du är godast på julbordet då?
– Lutfisk gillar jag inte för att sortera bort det dåliga. Men i övrigt gillar jag skinka, prinskorv och fårstek. Och vilt. Älg, ren, allt det där från naturen egentligen som är så nära ifrån som möjligt. De där gamla råvarorna som fanns förr gillar jag också. Blodkorv, blodpalt, ja allt som har med blod och lever att göra egentligen. Det finns mycket, man kan verkligen äta sig mätt om man säger så.
Var firar du jul?
– Hemma vid, i norra Hälsingland. Då får vi hem söner och familjer och barnbarn och ja, så många vi får ihop denna gången. Men det blir ganska många.
Skulle du säga att julen är din favorithögtid?
– Ja, för mig är julen viktigast. Det är ett sånt stort budskap i sig själv. Det är mycket andlighet, fantastisk musik och så är det så mycket magi och saga över julen på nåt sätt. Midsommar är ju också en sån högtid men jag tror julen överträffar det mesta i form av högtider faktiskt. Det är mycket för barnens skull, mycket oknytt och allt det där som finns runt hörnet, gröt på trappen och du vet det där gamla som hästar med bjällror som far förbi utan förare. Sånna där sagor som finns. Man kan få en magisk jul om man får skapa det på ett gammalt vis, med gamla anor.
”Mycket är så centraliserat till kusterna, i alla fall i Norrland”
Vilken skulle du säga är din favoritjulsång?
– Advent, heter den. Den är väldigt pompös och som körstycke är den otroligt pampig.
Varför tycker du så mycket om den?
– För att den är så expansiv. Den börjar väldigt blygsamt och sen växer den till kopiösa höjder innan den är slut. En del av körerna vi jobbar med sjunger Advent i sin förshow där de brukar köra tre fyra låtar. Det är väldigt fritt fram för dem där, igår var det en grupp som körde ett afrikanskt körstycke som var fantastiskt. Men ibland så kommer den där Advent och då blir det väldigt pampigt, speciellt om det är stora körer, för att de kan ju va upp till 50 personer. Kören vid Masthugget är inte lika stor men det är bra kvalitet.
Den här julturnén då, kan du inte berätta lite om den?
– Julturnén är egentligen en vanlig julturné med två musiker, körer, ljud, ljus och så jag. Vi lånar kyrkor och far runt, från Kiruna i norr till Helsingborg i söder. Det har vi gjort nu i fyra år. Oftast besöker vi inlandskyrkor, vi försöker att välja det i första rummet. Mycket är så centraliserat till kusterna, i alla fall i Norrland, så vi försöker va lite i inlandet där och sen tar vi inlandet ner i princip. Vi far inte ut till Kalmar men Göteborg och Stockholm kommer vi förbi. Vi försöker från år till år byta platser så vi kommer igenom Sverige på det viset.
Det här med körerna då, är det lokala körer som är med?
– Ja, det är lokala kyrkokörer. Mycket kammarkörer och blandade körer men ibland är det stora gospelkörer också så det varierar ganska mycket. En del jobbar som nätverk så ibland är det tre olika körer på ett ställe.
Ni har gjort julturné i fyra år nu, varför håller ni på fortfarande?
– Ja det kan man fråga sig! Nej då, men när året har gått, när man börjar närma sig höst och frost och det där då börjar det kännas att nu är det läge igen. Så har det känts de här åren och det är därför man håller på. Det är också en introduktion till julen med publik. Man får ju ett väldigt gensvar från publiken. De är stressade och trötta, ja de har jobbat ett helt år och vill sätta sig i lugn och ro i en dryg timma och lyssna på de här hymnerna. Det känns på scenen att de är andäktiga och att det här är viktigt för dem. Det blir väldigt meditativt och det tror jag behövs. Det är annat än att göra en julgala där du är fem sex artister. Det är jättekul också men det är mer en annan sorts publik, det blir inte samma stämning. Jag har gjort det också ganska mycket men det här är ju någonting som verkligen känns inombords när man gör det, också på ett djupare plan, så därför är det så roligt att få göra det.
”Det är en magisk plats, så högt du kan komma himlen alltså”
Ni spelar denna turné mest i kyrkor, varför just kyrkor?
– Kyrkor är ju det ultimata om man tänker på scenografi och högt till tak om man säger så. Det är otroliga kyrkor vi får vara i också. I Helsingborg finns en jättegammal gotisk kyrka som saknar motstycke. Sen har vi då typ Masthuggskyrkan, den är otrolig, det är nog den vackraste kyrkan. Speciellt eftersom det är så mycket timmer i den, det är mer som en loghouse. Det är en magisk plats, så högt du kan komma himlen alltså. Det är verkligen fint. Kyrkan i Kiruna som är byggd som en samekåta är också speciell. Det finns alla möjliga varianter på kyrkor. Sen är det lätt att ljussätta en kyrka. Det blir enormt vackert om man dämpar ner och tänder alla levande ljus som finns där och oj oj, det är storslaget alltså.
Vad kan man som publik förvänta sig av konserten i Masthuggskyrkan?
– Ja men det är ju egentligen mötet genom de här hymnerna och stämningen som finns där och som vi skapar tillsammans. Det är ju den spänningen man får förvänta sig, att det låter bra och att alla tycker det är trivsamt att vara där. Man får ta det från kyrka till kyrka men oftast är det en väldigt lugn, fin och rofylld stämning.
Vad har du på gång i framtiden, efter julen är slut?
– Efter julen är slut gör jag och Kikki Danielsson en mellandagskonsert uppe i norra Sverige. Sen ska jag sjunga inför tolvslaget i Umeå mitt ute på stan, vid en kaj, en kvar innan tolv. Det är en jättestor grej, 30-40 000 personer som firar in nyåret där. Sen är det ju Melodifestival som stundar i det nya året, så vi ska försöka prodda upp låten ordentligt. Jag ska ju vara med och tävla i den andra deltävlingen i Malmö i februari.
Ser du fram emot och vara med i Melodifestivalen igen?
– Ja det gör jag. Nu var det länge sen, det var 2006 senast, och det här är en riktigt rolig låt att få göra också så det blir spännande ju.