Annons ↓ Annons ↑

Rötter och knölar – vegetarisk mat från underjorden

Amanda Hellberg och Eveline Johansson är kvinnorna bakom bloggen Våra oköttsliga lustar. Med sin första kokbok Ta tillvara – 53 vegetariska resträtter för miljö och plånbok fick de folk att fatta grejen med hållbart matlagande. Lagom till att de svenska grönsakerna börjar blekna och rotfrukterna tar vid släpper de uppföljaren Rötter och knölar – vegetarisk mat från underjorden.

 Ni kommer med er andra kokbok, hur kom det sig att det blev en uppföljare?

–Idén med en rotsakskokbok fanns med redan från början när vi träffade Kakao (vårt förlag). Nu var tiden och läget rätt, helt enkelt!

Rekvisita, styling, smakkombinationer och recept. Vart hittar ni er inspiration?
– Oj, överallt! Massor från till exempel Instagram och andra matbloggare och kockar, Pinterest såklart, och restauranger, caféer och givetvis vänner! Färgkombinationer vi hittar runtomkring oss, en rolig uppställning på någon annans bilder – man har ju liksom öron, ögon och smaklökar igång hela tiden! Vi hittar även inspiration för ljus och färger i klassiskt måleri, till exempel hos holländska målare, som Vermeer och Rembrandt.

”Fyll en plåt med fina rotsaker, vitlök, olja, lite salt och rosta dem tills de är mjuka”

Vad är ert bästa argument för att bräda de som påstår att rotfrukter är tråkiga och äter tomater mitt i vintern?
– Vårt bästa argument är att helt enkelt fylla en plåt med fina rotsaker, vitlök, olja och lite salt och sen bara rosta dem tills de är mjuka. Ät med en god ostkräm eller hommous och sen har man helt glömt av varför man köpte de där tråkiga, vattniga tomaterna.

Om jag är en usel kock som aldrig lagat vegetariskt, vad ska jag ta mig an då?
– Rostad rödbetssoppa är enkelt, snyggt och vansinnigt gott, man rostar helt enkelt rödbetorna innan de mixas ner i soppan för en ännu fylligare och finare smak. Här har man dessutom chansen att öva på sina konstnärliga färdigheter då man gör den lilla gräddswirlen vid servering.

Picklade, färska eller frysta. I vilken form vill ni ha era rotfrukter?
– Rotsaker är så lagringsvänliga, och klarar sig utmärkt i en låda i kylen. Där ligger de bäst – förutom på tallriken då. Picklade rotsaker är givetvis jättegott, som tillbehör till diverse maträtter. I Rötter och knölar finns det till exempel en picklad rova som är supergod på smörgåsen!

rostad_rodbetssoppa
Ett recept för alla usla kockar och rotfrukt-lovers, rostad rödbetssoppa! 
4 portioner

600 g rödbetor
4–6 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 potatisar
olja
1 liter grönsaksbuljong
2 dl grädde
salt, svartpeppar och timjan

ev. ytterligare en skvätt grädde till servering

Sätt ugnen på 225°. Skala rödbetorna och skär dem i små bitar. Lägg dem på en oljad plåt tillsammans med de oskalade vitlöksklyftorna. Salta lätt och rosta i ugnen tills rödbetorna är mjuka, cirka 25 minuter. Skala och hacka lök och potatis under tiden. Fräs löken mjuk i lite olja i en kastrull, tillsätt sedan grönsaksbuljong och potatis. Låt potatisen koka mjuk i buljongen, det tar cirka 10 minuter. Tillsätt de rostade rödbetorna. Skala vitlöksklyftorna och tillsätt även dem. Mixa soppan helt slät och tillsätt grädden. Låt soppan koka upp igen och smaka av med salt, peppar och timjan.

För att få perfekt konsistens på soppan, häll av lite buljong i ett mått innan du mixar. Då kan du späda soppan om den blivit för tjock, och riskerar samtidigt inte att soppan blir för tunn.