Med bara några skälvande mörka dygn kvar till årets stora frossardag, julafton, är det många som börjar panika över maten. Det ska stoppas korv, griljeras skinka, bakas pepparkakor, repas grönkål, läggas in sill och kokas knäck.
Ja, eller det kan finns en föreställning om att allt detta ska hinnas med, att julbordet ska vara gjort från grunden och med omsorg. Men blödande magsår är inte omsorgsfullt varken mot dig själv eller din omgivning – de sista dagarna på året brukar vara hektiska som de är med tentor eller bokslut som måste göras klart, redan utan den hemgjorda knäcken. Och att lägga massor av tid på något som en tröttnat på redan den 25:e är väl rätt orimligt?
För många innebär julen några extra lediga dagar och återhämtning, att träffa nära och kära och ta sig igenom traven med böcker som inte hunnits med under året (läs: kollat serier istället). Men smakerna som hör till julen kan vara något en längtar efter lika mycket som sovmorgon efter en sömnlös natt; nejlikor, vörtbröd, inlagd sill, saffran och en salt Janssons.
”Mindre tid bakom kastrullerna, mer tid för avkoppling och samtal”
Allt detta kan faktiskt bli ditt för en minimal arbetsinsats, det som hör julen till finns nämligen mer eller mindre som halvfabrikat. Snabbt och lätt, oväntat bra smaker och framförallt massor av tid över till annat som Monopol och powernaps. Vill du trots allt få till det där lilla extra för att befästa den festliga stämningen, ja men gör något du är bra på då! Kanske en julig cocktail med redigt sting? Eller varför inte en snygg dukning med servettsvanar och tidernas bästa julmusiklista? Ta makten över julen i år, slit din mamma, dig själv, mostern eller brorsan från köket och servera halvfabrikat. Mindre tid bakom kastrullerna, mer tid för avkoppling och samtal.
Handlingslista för ett snabbt panik-julbord:
Frusen Janssons frestelse, exempelvis familjen Dafgård
3 sorters sill
Gravad lax
Hovmästarsås
Astrid och apornas Julsk*nka (Om du har fem minuter över är det värt att lägga dem på en griljering med senap och ströbröd)
Senap
Nejlikor
Apelsiner
Inlagd rödkål
Göttbullar
Sojakorv
Rödbetssallad
Potatis, konserverad eller färsk.
Brysselkål, frusen är ofta redan förvälld – värm i minkron i en skå med lite vatten!
Stuvad grönkål
Ett gott knäckebröd
Vörtbröd
Alladin
Hallonsylt
Grädde, vispa själv eller köp sprutgrädde.
Ostkaka
Julmust
Risgrynsgröt eller ris á la Malta, exempelvis Felix ekologiska
Pepparkakor
Grönmögelost
Brieost
Cheddarost
Fikonmarmelad
Dadlar
Skumtomtar
Ischoklad
Tack till Västergården för lånet av keramiken.