Alla vet att höga ljud är skadliga för hörseln, men kunskapen om mekanismerna bakom hörselförlust är inte lika välkända. Detta har lett till missförstånd när det kommer till vilka åtgärder man bör vidta för att skydda sig.
Hörselförlust sker oftast gradvis. Visserligen kan korta höga ljud vara smärtsamma och till viss del skada hörseln, men oftast är tiden man utsätts för ljudet minst lika avgörande (om inte ännu viktigare). Det är därför som långa konserter där man exponeras för höga ljudkällor under längre perioder (utan vila) är skadligast för de känsliga organ som filtrerar och tolkar ljudvågor.
Alla upplever hörselförsämring senare i livet – samma gäller ju andra ömtåliga känselorgan som synen – men det finns mycket man kan göra för att bromsa den naturliga hörselförlusten. Att förstå mekanismerna bakom hur dessa skador uppstår kan hjälpa dig att undvika situationer där skada förekommer och hjälpa dig hitta lämpliga lösningar när det kommer till ljudisolering.
Örats anatomi
Örat består generellt sett av tre delar. Den yttre delen av örat inleder, som du säkert vet, ”hörselprocessen”. Ljudvågor tas inledningsvis emot av hörselkanalen som formar vibrationen och forslar ljudet vidare till mellanörat där trumhinnan sitter. Trumhinnan, ett tunt membran gjort för att kunna vibrera i en bred spann av frekvenser, överför sedan ljudvågornas vibrationer genom små ben till hörselsnäckan (innerörat) vari en speciell vätska och tusentals hårceller omvandlar mekanisk energi till elektrisk – det vill säga till signaler som hjärnan förstår.
Ljudnivåer
Risken för hörselskada är som sagt beroende av ljudstyrka och hur länge man utsätts för ljudet. Ljud på under 70 decibel (dB) anses inte vara skadligt, men bara några decibel över (vanligtvis runt 85 dB) brukar man säga att hörselskada kan uppstå (beroende på hur länge man utsätts för ljudet). Normala samtal ligger på runt 60-70 dB, medan högljudda apparater som gräsklippare ligger på runt 100 dB. Sirener och alarm (inte väckarklockan) brukar ligga på runt 130 dB. Vid denna nivå räcker det med bara några minuter för att potentiell hörselskada ska kunna uppstå.
Generellt sett är det okej att lyssna på 80 dB upp till cirka 40 timmar i veckan. Över 80 dB minskar dock snabbt den rekommenderade lyssningstiden. 90 dB ska man till exempel enbart lyssna på cirka fyra timmar i veckan. I dagens samhälle är det svårt att undvika buller och höga ljud – så använd öronproppar och hörselkåpor när det behövs. Man ska inte heller underskatta ljudets psykologiska och själsliga påverkan. Ljud är en viktig del av att skapa en trevlig och inbjudande miljö.
Så påverkar höga ljud örat
De runt 16000 hårcellerna i hörselsnäckan är mycket ömtåliga. En skadad hörselsnäcka är oftast det som orsakar hörselförsämring. Höga ljud får nämligen dess hårceller att röra sig mer än vanligt. Intensiv eller långvarig stress kan leda till permanenta skador där de inte återhämtar sig. Dessa hårceller återbildas nämligen inte när de dör (till skillnad från kroppens andra celler). Denna typ av skador yttrar sig inledningsvis genom en oförmåga att höra höga frekvenser eller att kunna hålla konversationer i bullriga miljöer.
Exponering för starkt buller eller liknande ljud kan vidare leda till ökad frisättning av signalsubstanser, vilket resulterar i svullnad och att nervvävnad bryts ner. Höga ljud begränsar även blodflödet till hörselsnäckan, vilket försämrar upptag av syre och näringsämnen och kan därigenom orsaka nya eller förvärra befintliga skador.