Har du en summa pengar du inte riktigt vet vad du ska göra av? Det smartaste då är såklart att försöka få dessa pengar att växa. Här kommer några tips och råd hur du på olika sätt kan investera dina pengar med bra avkastning.
Vem som helst kan faktiskt göra 5–6% i avkastning per år – helt utan kunskap. Men, man bör dock aldrig investera utan viss planering och efterforskning kring vad det lönar sig att investera i. Fundera även på vilken risk du är villig att ta innan du börjar investera. Risk och avkastning på dina placeringar går nämligen hand i hand.
Idag finns som tur är sidor som Finanso, där man helt ägnar sig åt att hjälpa privatpersoner att förbättra sin privatekonomi, erbjuder jämförelsetjänster, investeringsguider och ekonomiskola. Här kan du läsa om några vanliga sparformer och vad de kan ge för avkastning.
Sparkonto
Många sparkonton ger idag en högre sparränta än vanliga bankkonton hos storbankerna. Sparkonto passar för dig som vill kunna sova gott om natten och samtidigt behålla värdet på dina pengar. Sparkonton ger en avkastning på 0,10–6,5% ränta om året och vart du hamnar i intervallet beror på om sparkontot omfattas av insättningsgaranti (dvs där staten står för hela risken) eller ej.
Aktier
För dig som vill ha en högre tillväxt på dina pengar är aktier det bättre valet. Idag är det billigt att handla aktier över nätet och aktiemäklarna tar historiskt låga courtage. Jämför dock alltid aktiemäklare innan du öppnar en depå, eftersom courtagekostnaderna kan skilja sig ganska mycket mellan olika mäklare.
Aktier förknippas ofta med risker, men det behöver inte vara så. Om du handlar aktier i kvalitativa bolag till rimligt pris så kan du få en hög och trygg avkastning över tio år eller längre.
Fasträntekonto
Om du vet med dig att du inte kommer behöva pengarna på ett tag, är fasträntekonto ett bra alternativ. Här låser du in pengarna under 1–3 år och får under tiden en hög sparränta på upp till 10%
Fonder
Investering i fonder brukar anses som en lägre risk eftersom en fond sprider ut pengar i många bolag, branscher och länder. Att månadsspara i indexfonder är ett smart och enkelt alternativ för dig som är gaska ointresserad eller saknar tid till att investera på börsen, då det är passivt förvaltade fonder – ofta med låga avgifter vilket är bra för dig som sparar. Genom att bygga en fondportfölj av indexfonder så kan du skapa en stabil, diversifierad och långsiktig fondportfölj som sköter sig själv.
Guld
Guldhandel är ett av de äldsta sätten att investera sitt kapital i. Idag har guldet en ganska rörlig marknad vilket skapar många köp- och säljtillfällen, samt är en placering som bevarar värde. Ofta flyttar man ut sina tillgångar från valutor till guld i svajiga ekonomiska tider, då kontanter snabbt sjunker i värde. Man kan köpa guld i fysisk form, som värdepapper och som aktier i gruvbolag som bryter guld.
Obligationer
Obligationer anses säkra och stabila eftersom de är ett värdepapper med fast avkastning, och du får tillbaka dina pengar om du behåller obligationen fram tills förfallodatumet. Den lägsta volymen för att köpa obligationer ligger ofta runt 500 000–1 000 000 kr. Som småsparare kan du alltså istället välja att köpa obligationsfonder hos en nätmäklare för att få den bästa riskspridingen och avkastningen.