Lika säkert som att det blir jul i år igen dyker frågan upp om det här blir det sista året för Way Out West. Ola Broquist, arrangör på Luger och en av festivalens grundare, berättar om planerna för den här sommaren.
Varför tror du att ni har lyckats så bra med Way Out West?
– Vi har exempel på både lyckade och misslyckade saker genom åren. Jag tror faktiskt det också är en viktig del i någon form av framgång, att våga bryta ny mark och ibland misslyckas. Men absolut, på det stora hela så får vi väl anse att Way Out West är väldigt lyckat. Några nyckelfaktorer tror jag är en hälsosam kombination av hjärta och hjärna, bra medarbetare, tur, timing, envishet och övertygelse.
Kan du se någon förändring kring publikens musikintresse? Det känns som att ni har gått från att vara rätt “rockiga” till en line-up med mer hiphop och r’n’b?
– Över åren kanske det breddats lite och innehåller möjligen lite större andel r’n’b och hiphop jämfört med typ indie. Eller kanske inte. Redan på första upplagan av Way Out West spelade till exempel Kanye West, Erykah Badu och Lady Sovereign.
Vad är det konstigaste kravet en artist har kommit med någon gång?
– Det mest ovanliga är artister som inte har någonting på ridern, eller bara några få saker som de lägger stor vikt vid, typ en särskild sorts te eller något.
Har du någon drömartist du skulle vilja boka, död eller levande?
– Någon död vore ju onekligen ett nytt grepp. Vill helst inte avslöja levande drömartister, då försvinner spänningen.
Kommer det ske någon förändring jämfört med tidigare år? Något i stil med att ta bort mjölk och kött?
– Ta bort musiken, haha. Vi ser det nog inte som att vi tar bort saker. Vi har ju så pass hög svansföring att vi tror att vi tillför någonting och det kommer vi såklart att fortsätta med på olika sätt. Det är en viktig del i utvecklingen.
Sist men absolut inte minst, det är många som undrar: blir detta sista året för Way Out West?
– Givetvis. Som många andra år.
Texten publicerades ursprungligen i Djungeltrumman #38.