Vissa konversationer har blivit mer kända än originallåten! Läs om sex sådana fall
här.
Alla har vi nog åtminstone en låt som berör oss extra djupt, som vi älskar och som får oss att tänka på en särskild tid i vårt liv. När vi hör den väcks minnen till liv — både bra och dåliga. Och så kommer en dag då vi hör en cover! Vem har varit fräck nog att kopiera din älskade sång? Men… tänk om “covern” är originalet och DIN låt i själva verket är kopian?! Läs om sex populära låtar som du antagligen trodde framfördes av originalartisten.
1. I Will Always Love You – Whitney Houston
Whitney Houston sjöng som bekant in den här kärlekslåten till filmen Bodyguard från 1992, men Dolly Parton skrev och framförde den faktiskt redan 1974 i samband med att hon separerade från sin dåvarande partner Porter Wagoner. Den ursprungliga countryversionen med Dollys särpräglade, dallriga röst blev även den en stor hit och toppade den amerikanska countrylistan inte mindre än två gånger. 1982 fick hon till och med spela in den igen till en film och hon har sen dess även sjungit den som en duett med både Vince Gill och Michael Bolton. Whitneys version toppade även den listorna i USA – i 14 veckor i rad! Den blev dessutom en sensation ute i den stora världen och vann guld och platina i mer än ett dussin länder. Hennes soulballads-version var ursprungligen baserad på en annan, avkortad cover som Linda Ronstadt hade släppt 1975, men Dolly grep in och såg till att Whitney även sjöng den viktiga, sista versen.
2. Girls Just Wanna Have Fun – Cyndi Lauper
Cyndi Lauper blev en sann 80-talsikon när hon gjorde debut med den här lättsamma girlpower- slagdängan, men låten skrevs faktiskt redan 1979 av en man – Robert Hazard. Robert Hazard, en new wave-artist från Philadelphia, komponerade och spelade in en demo av låten som ursprungligen sjöngs ur en mans synvinkel. I Cyndi Laupers version lade man till lite syntar och ändrade i texten så att hon istället sjöng från en kvinnas perspektiv, vilket resulterade i en grym låt/musikvideo med ett starkt feministiskt budskap. Laupers låt har hörts i många filmer och t-serier och har gett upphov till egna coverversioner och remixar.
3. Dazed and Confused – Led Zeppelin
Jake Holmes skrev “Dazed and Confused” 1967 som en folkrocklåt, inkluderade den på sitt debutalbum och framförde den på olika ställen runtom i New York City i början av 1970-talet. En engelsk rockgrupp vid namn Yardbirds tog Holmes låt, gjorde ett nytt arrangemang och började själva spela den ett år efter Holmes. Jimmy Page, en av Yardbirds turnémedlemmar, bestämde sig sen för att själv tolka låten på sin nya grupps debutalbum, och den versionen blev särskilt känd för sitt gitarrsolo. Han ändrade även lite i texten, och det var först nyligen, närmare bestämt 2014, som Holmes blev erkänd som en av låtskrivarna. Den inspelade låten är 6.27 lång, men när den spelas live kan den vara i upp till 45 minuter med alla gitarrsolon!
4. Mad World – Michael Andrews och Gary Jules
Michael Andrews och Gary Jules sorgliga pianoballad från 2001 är nästan en rak motsats till den
ursprungliga glada och dansvänliga låten av Tears for Fears från 1982. Den brittiska gruppen Tears for Fears skrev från början låten som en B-sida, men deras skivbolag ville hellre ha den som en singel. Originalversionen var full av tidstypiska trummor och synth, men konversationen innehåller varken trummor, syntar eller gitarrer, vilket resulterar i ett mycket naknare sound. Jules vackert, melankoliska röst (ackompanjerad av en stilla pianomelodi) spelades in till filmen Donnie Darko och släpptes till en början bara som en del av filmens soundtrack. Efter att kultfilmen kom ut på DVD släpptes låten även som singel och kom in på topplistor i flera länder.
5. Tainted Love – Soft Cell
Soft Cells kändaste hit. Gloria Jones må ha sjungit originalet 1964 som skrevs av Ed Cobb, men hennes version fick inga kommersiella framgångar. Den var B-sida på ännu en i raden av hennes plattor som hade floppat. Men nästan två årtionden senare (1981) kom en coverversion av Soft Cell som blev en dundersuccé, och den spelas regelbundet än i dag. Från att ha varit en jazzig och själfull Motown-danslåt förvandlades den till mörk syntpop med långsammare tempo. Texten förblev dock densamma. Sen dess har även Marilyn Manson gjort en cover i egen tappning.
6. Sånt är livet – Anita Lindblom
Vi avslutar vår lilla lista med en klassisk, svensk popdänga — nämligen Anita Lindbloms ”Sånt är livet” från 1961! Men hur svensk är den egentligen? På 1960-talet var det väldigt vanligt att svenska artister inom en rad olika genrer (som jazz, vissång och pop) gjorde svenskspråkiga covers av kända utländska (ofta amerikanska) låtar som hade blivit populära i hemlandet. Ovannämnda låt kan sållas till den kategorin. Det amerikanska originalet kom faktiskt ut samma år (1961) som den svenska covern och skrevs av Bill Cook. För sången stod Roy Hamilton (en sångare som var en av Elvis stora förebilder). Den svenska texten skrevs av Stikkan Anderson, och även om den inte är nån direktöversättning av originalet, är budskapet i princip detsamma — ibland får man finna sig i att allt inte blir som man tänkt sig. Men tack vare en skön, uppiggande melodi är det ändå en låt som gör en på riktigt bra humör!
Det var det! Nu är det bara för dig att kolla vilka fler covers (eller original) som väntar på att
upptäckas.