Annons ↓ Annons ↑

Skjutsgruppen knyter ihop civilsamhället kring samåkning

Den ideella föreningen Skjutsgruppen har fått en budget på 1,9 miljoner kronor för att arbeta med samåkning på ett helt nytt och nyskapande sätt. Genom en samåkningsplattform inom svenskt föreningsliv vill föreningen bidra till minskade utsläpp via ökad samåkning. Vi tog oss ett snack med Mattias Jägerskog, grundare av samåkningsrörelsen Skjutsgruppen, för att ta reda på vad detta innebär i praktiken.

Berätta om er i Skjutsgruppen och vad ni sysslar med.
– Vi är en ideell samåkningsrörelse som fyller 15 år i år! Tänk vad tiden har gått. Sedan 2007 så har vi blivit över 80 000 deltagare. Vi som rörelse tar fram verktyg för samåkning tillsammans, och sedan använder vi verktygen tillsammans. Vi kallar det för ”aktivt deltagande”, det går liksom inte att bara prata om samåkning utan det är någonting som vi aktivt gör tillsammans. En rörelse i rörelse helt enkelt.

Ni har precis fått en budget på 1,9 miljoner kronor för att arbeta med samåkning i Göteborg och i regionen. Berätta om er idé!
– Ja! Vi har gått samman med Friluftsfrämjandet, Naturskyddsföreningen, Göteborgs stad och Umeå kommun för att ta fram ett helt nytt samåkningsverktyg. Vi har under de här 15 åren lärt oss att tillit är väldigt viktigt för samåkning och att just tillit är någonting som det finns mycket av i det svenska föreningslivet. Hela 75 procent av alla i Sverige, från 16 år och uppåt, är med i en eller flera föreningar. I de här trygga sammanhangen som så många redan har tillit till kommer vi bygga en samåkningsplattform.

Foto: Jeremy Bishop/Pressbild

Hur kommer samåkningsplattformen fungera i praktiken?
– Plattformen kommer ligga på föreningarnas egna sidor, egna appar och egna kanaler så att medlemmar kan samåka med varandra. Den stora nyheten är att vi sedan knyter ihop föreningarna med varandra så att medlemmar från olika föreningar kan samåka med varandra. Om de vill. Vi stannar inte där, utan för första gången i Sverige kommer projektet också generera ”öppna data” om samåkningar. Alltså information som är jätteviktig för klimatomställningen. För allt detta finansierar Vinnova och Västra Götalandsregionen projektet.

Hur kändes det när ni fick beskedet om detta?
– Otroligt roligt! Vi som jobbat med det här i 15 år jublade tillsammans och konstaterade att ”samåkningens tid är här!”.

Vad kommer detta få för effekt?
– Vi befinner oss i ett klimatnödläge och enligt Sveriges milljömål måste vi minska utsläppen från inrikes transporter med minst 70 procent till 2030 jämfört med 2010. Med det här projektet vill vi bidra till minskade utsläpp via ökad samåkning. Alla som vill kan både följa och delta i projektet.

Läs mer om projektet här: https://forum.skjutsgruppen.se/t/957