En smörgås, även vanligt kallad ”macka”, är en bit bröd med ett eller flera pålägg. Den kan vara del av maträtt, fungera som tilltugg eller utgöra en helt egen måltid.
Själva ordet smörgås är av omdiskuterat ursprung men kan spåras tillbaka till då man i stugorna kärnade sitt eget smör. Vid kärnandet steg små smörklumpar upp till mjölkytan och drev omkring likt gäss. En sådan smörklump passade utmärkt att lägga på en skiva bröd: smörgåsen var född.
Smörgåsen har genom åren fått utstå både ros och ris och inte helt sällan hamnat i kläm mellan olika dieter. Den senaste tiden har den dock gått från att främst vara vanligt vid frukostbordet till att utgöra en helt egen lunch. Den matiga avocadomackan kan anses vara det tydligaste exemplet och tolkar man trenden så är tiden inne för ännu mera smörgås.
Tillsammans med Saluhallen navigerar vi mellan snittar, tårtor och landgångar. Hallens handlare vet verkligen hur man dammar av gamla klassiker till moderna tolkningar.
Snittar
En snitt är en mindre brödbit med mer exklusiva pålägg. Traditionellt är en snitt gjord av mjukt bröd, inte sällan med avskurna kanter, eller på ett salt kex men dagens snitt serveras med fördel på något lite mer karakteristiskt såsom skurna bitar av foccacia, surdegsbaguette eller ett fröknäcke. Snittar har tidigare funkat främst som tilltugg men inspireras istället gärna av danskarnas smörrebröd och servera som en festlig plockmiddag. En snitt blir bäst om man fokuserar på få råvaror med tydliga smaker som gifter sig fint, och de äts alltid med händerna.
Landgång
En landgång är mer än en macka, det är en upplevelse. Serverat på en lång skiva bröd, eller flera mindre placerade i rad, med ett flertal olika pålägg är det en smakkavalkad utöver det vanliga. En landgång kräver lite kreativ komponering och ett bra tips innan du börjar bygga är att utgå från ett tema. Tänk att du ska berätta en historia genom smaker så blir det lättare att hitta fokus.
Recept
Saluhallen listar tre favoriter
A la asian: ett avskalat recept med inspiration från Asien som med fördel byggs på höjden för festlig effekt. Börja med ett ljust vetebröd som lyfter fisk och skaldjur fint. Rosta brödet så att det får en krispig yta, det skapar bra kontrast mot fiskens mjuka konsistens. Välj en vit fisk som lämpar sig att servera rå, exempelvis torsk.. Be att få tunt skurna skivor när du köper, Saluhallens fiskhandlare är fenor på detta. Lägg skivorna på brödet. Strössla på sesamfrö. Hyvla stjälkselleri med en julienne-hyvel och lägg som en virrvarr på fisken. Vispa upp två äggulor och riv i lite färsk ingefära. Toppa med majonäsen och servera gärna med en skål kryddat ris.
Forest fantastic: höstens smaker kommer från skogen. Basen för denna variant består av ett rustikt surdegsbröd, gärna bakat på råg. Välj en passande påläggskorv, antingen vilt eller fläsk, eller hyvla rödbetor tunt på mandolin. Stek kantareller och klyftade svenska vinteräpplen och stek lätt tills de mjuknar. Lägg på brödet. Hacka hasselnötter och rosta i panna, strössla över. Släng antingen ihop en enbärsmajonäs eller bryn lite smör. Ringla över.
La vie est belle: en hyllning till Frankrike. Dela en baguette på längden och använd som bas. Täck med ett lager Comté, och välj antingen stora vita bönor eller bitar av kalkonfilé som protein. Fortsätt med färska örter inspirerade av Provence (timjan, mejram, oregano, basilika, salvia) och avsluta med franska valnötter (i säsong). Toppa med svensk honung.
Smörgåstårtan: skulle kunna sägas vara synonymt med extra allt, där huvudingrediensen stavas överflöd, byggd i lager med flera olika pålägg och röror. Kanske är det också just därför som den inte synts så tydligt de senaste åren, för mycket av det goda kan lätt slå slint och istället sluta i onödigt svinn. I Saluhallen förespråkar man istället en avskalad och smakmässigt vässad variant. Istället för att göra en stor kan du helt enkelt bygga små bakelser av hyfsats tunt skivade limpskivor. Håll det enkelt och låt gästerna slippa pilla bort halva skapelsen för att det är saker på som ingen gillar. Utgå från sällskapet och anpassa. Är någon vegan? Välj tofu. Glutenallergiker? Byt ut brödet mot zucchiniskivor. Köttfantast? Välj en trevlig salsiccia.